skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej domowe mleko do czystego, suchego rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Ma to na celu zabicie obcych bakterii, więc w żadnym wypadku nie ignoruj tej opcji. Jeśli używasz ultrapasteryzowanego mleka, nie musisz go gotować - nie zawiera bakterii i ich zarodników.
2. Schłodzić mleko do 37-40 stopni (jeśli używane jest mleko ultrapasteryzowane, podgrzać do tej temperatury).
3. Wymieszaj niewielką ilość mleka z zakwasem-ostrożnie, aby proszek dobrze się rozpuścił, a następnie dodaj mieszaninę do reszty mleka.
4. Przykryj patelnię pokrywką i zawiń w ciepły koc. Pozostaw na 7-10 godzin (na noc).
5. Schłodzić śmietanę w lodówce, aby całkowicie ustabilizować się przez co najmniej dwie godziny.
udanych eksperymentów i wszystkiego dobrego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g