Domowa śmietana na zakwasie

zaskakująco prosty przepis na domowej roboty kwaśną śmietanę. Ten przepis podzielił się ze mną przyjaciel. Po raz pierwszy było trochę przerażające, że nic nie zadziała, ale obawy zostały rozwiane, gdy rano w rondlu znalazłem prawdziwą gęstą śmietanę) więc nie bój się, spróbuj, a na pewno ci się uda!
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 30 min

1. Wlej domowe mleko do czystego, suchego rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Ma to na celu zabicie obcych bakterii, więc w żadnym wypadku nie ignoruj tej opcji. Jeśli używasz ultrapasteryzowanego mleka, nie musisz go gotować - nie zawiera bakterii i ich zarodników.

2. Schłodzić mleko do 37-40 stopni (jeśli używane jest mleko ultrapasteryzowane, podgrzać do tej temperatury).

3. Wymieszaj niewielką ilość mleka z zakwasem-ostrożnie, aby proszek dobrze się rozpuścił, a następnie dodaj mieszaninę do reszty mleka.

4. Przykryj patelnię pokrywką i zawiń w ciepły koc. Pozostaw na 7-10 godzin (na noc).

5. Schłodzić śmietanę w lodówce, aby całkowicie ustabilizować się przez co najmniej dwie godziny.

udanych eksperymentów i wszystkiego dobrego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy