skład / składniki
metoda gotowania
ważny punkt: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
więc zacznijmy:
- rozbij jajko do miski, dodaj olej roślinny, wlej mleko;
- wlej cukier i ubij, aż będzie gładki;
- dodaj zmiękczone masło czekoladowe i kakao, wymieszaj;
- wymieszaj mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia i Dodaj części do masy czekoladowej;
- wlać ciasto do kubków o pojemności 200 ml ( ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 filiżanki, aby podczas pieczenia nie "uciekało", ponieważ babeczka bardzo mocno się podnosi);
- piec w kuchence mikrofalowej, wybierając największą moc, przez 5 minut (radzę ustawić czas najpierw na 2 minuty i zobaczyć, na jakim etapie będzie proces pieczenia po tym czasie).
pyszna babeczka czekoladowa już czeka na stole!
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło czekoladowe - 642 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g