omlet z szynką i serem w kształcie Bravo-Dilyte

ciesz się gotowaniem pysznych i zdrowych potraw! Możesz łatwo i szybko przygotować pożywne śniadanie, obfity lunch lub lekką kolację bez dodatku oleju.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 4 % 1 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj formę i składniki. Drobno posiekaj szynkę lub zetrzyj na grubej tarce. Zetrzyj również ser. Posiekaj zielenie. Mam kolendrę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij trochę jajka, dodając trochę mleka i soli. Nie zapominaj, że nadal mamy ser i szynkę, więc sól potrzebuje mniej niż zwykle. Możesz dodać ulubione przyprawy do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż posiekaną szynkę, ser i zioła w formie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wypełnij masą jajeczną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj pokrywką i włóż do kuchenki mikrofalowej o mocy 400 W na 4 minuty. Jeśli omlet nie został jeszcze upieczony, dodaj 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij pokrywkę, aby naczynie się nie przegrzało i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj z keczupem lub świeżymi warzywami. Smacznego!

uwielbiam gotować omlety w formie "Bravo-Dilight" od Tupperware. Łatwość przygotowania i różnorodność potraw bez użycia oleju. Omlety, frittaty, budynie... mnóstwo pysznych potraw! Witaminy są na miejscu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy