banany w czekoladzie z posypką
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
połam czekoladę na kawałki, dodaj śmietanę i rozpuść (w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej), mieszaj, aż będzie gładka.
obierz i pokrój banany na kawałki. Posyp ciasto (możesz posypać kokosem) na talerzu.
nakłuć kawałki bananów na szpikulec i zanurzyć ze wszystkich stron w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie obtoczyć w posypce.
połóż na talerzu i wstaw do lodówki na 20-30 minut, aby lepiej zestalić czekoladę. Dzieci w tym czasie dyżurują w kuchni, sprawdzając co minutę gotowość deseru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g