banany w czekoladzie z posypką

najsmaczniejsza uczta dla dzieci i dorosłych! Cukierki czekoladowe z niezwykłym nadzieniem ze świeżego banana to niesamowite połączenie.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 74 % 34 g
223 kcal
IG: 24 / 41 / 35

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

połam czekoladę na kawałki, dodaj śmietanę i rozpuść (w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej), mieszaj, aż będzie gładka.

obierz i pokrój banany na kawałki. Posyp ciasto (możesz posypać kokosem) na talerzu.

nakłuć kawałki bananów na szpikulec i zanurzyć ze wszystkich stron w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie obtoczyć w posypce.

połóż na talerzu i wstaw do lodówki na 20-30 minut, aby lepiej zestalić czekoladę. Dzieci w tym czasie dyżurują w kuchni, sprawdzając co minutę gotowość deseru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy