Domowe Frytki

domowe frytki są smaczniejsze, zdrowsze i bardziej ekonomiczne niż zakupione.
Nastya MichajlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 67 % 18 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min
Obierz ziemniaki, pokrój za pomocą specjalnej tarki. Opłucz w zimnej wodzie i pozostaw do wyschnięcia. Gdy plastry wyschną, wymieszaj je z olejem i przyprawami. Posmaruj talerz olejem (za każdym razem) i połóż na nim plastry. Włóż talerz do kuchenki mikrofalowej i trzymaj plastry na złoty kolor w kuchenka mikrofalowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy