skład / składniki
metoda gotowania
dla wszystkich słodyczy kuchnia Azerbejdżańska oferuje dużą ilość pysznego i oryginalnego jedzenia. Dziś proponujemy spróbować ugotować shekerburu-to kulinarny przepis na bardzo smaczny azerbejdżański słodycz.
więc zagniataj ciasto i umieść w ciepłym miejscu, aby trochę pasowało. Następnie przygotowujemy nadzienie. Nadzienie jest pożądane z orzechów laskowych, ale można je zastąpić innym rodzajem orzechów. Usmaż orzechy, obierz je, aby nadzienie było lekkie. Kardamon mielimy za pomocą młynka do kawy. Następnie wymieszaj orzechy i kardamon i dodaj granulowany cukier. Następnie podziel ciasto na identyczne kulki, dodaj tam nadzienie. Produkty uzyskuje się w postaci placków, których krawędzie przekręcamy od góry i od dołu, i nakładamy wzór specjalnym narzędziem - makkashem. Jeśli nie masz takiego narzędzia, nie zniechęcaj się, możesz ozdobić słodycz dowolnym odpowiednim urządzeniem. Następnie wysyłamy ciasta do kuchenki mikrofalowej. Upewnij się, że produkty nie są smażone na wierzchu, shekerbur powinien być biały.
gotową shekerburę można posypać cukrem pudrem na wierzchu. Warto spróbować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g