Shekerbura z orzechami

niezwykłe danie do Twojej kuchni! Nigdy tego nie próbowałaś!
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 21 % 15 g
węglowodany 67 % 48 g
354 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

dla wszystkich słodyczy kuchnia Azerbejdżańska oferuje dużą ilość pysznego i oryginalnego jedzenia. Dziś proponujemy spróbować ugotować shekerburu-to kulinarny przepis na bardzo smaczny azerbejdżański słodycz.

więc zagniataj ciasto i umieść w ciepłym miejscu, aby trochę pasowało. Następnie przygotowujemy nadzienie. Nadzienie jest pożądane z orzechów laskowych, ale można je zastąpić innym rodzajem orzechów. Usmaż orzechy, obierz je, aby nadzienie było lekkie. Kardamon mielimy za pomocą młynka do kawy. Następnie wymieszaj orzechy i kardamon i dodaj granulowany cukier. Następnie podziel ciasto na identyczne kulki, dodaj tam nadzienie. Produkty uzyskuje się w postaci placków, których krawędzie przekręcamy od góry i od dołu, i nakładamy wzór specjalnym narzędziem - makkashem. Jeśli nie masz takiego narzędzia, nie zniechęcaj się, możesz ozdobić słodycz dowolnym odpowiednim urządzeniem. Następnie wysyłamy ciasta do kuchenki mikrofalowej. Upewnij się, że produkty nie są smażone na wierzchu, shekerbur powinien być biały.
gotową shekerburę można posypać cukrem pudrem na wierzchu. Warto spróbować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy