deser mleczny
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
dobrze ubij jajka w mocną pianę, a następnie dodaj szczyptę soli, łyżkę cukru i kontynuuj ubijanie, aż masa stanie się biała i bujna. Wlej około 150 ml mleka do jajek i kontynuuj ubijanie mieszanki z bardzo dużą prędkością (możesz to zrobić nawet w blenderze, a nie w mikserze). Dodaj pozostałe mleko i ponownie ubij z bardzo dużą prędkością. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do odpowiedniej miski i włóż do kuchenki mikrofalowej na piętnaście minut (w średniej temperaturze). Wyjmij, ostudź przez trzy minuty. I ponownie włóż do kuchenki mikrofalowej na pięć minut, ale już w wysokiej temperaturze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g