Mochi (japoński deser ryżowy)

Mochi (mochi) to japoński deser, który można łatwo przygotować w domu. Smak jest bardzo specyficzny, ryżowy. Warto spróbować tylko dla miłośników egzotyki i fanów kuchni japońskiej. Japońskie desery, które można przygotować w warunkach europejskich z improwizowanych produktów, nie są tak liczne, a czasami chcesz zaskoczyć gości pełnym posiłkiem opartym na tej kuchni narodowej... Oczywiście prawdziwe mochi wcale się nie przygotowują, to tylko podróbka! Ale wartość przepisu & quot; mochi w kuchence mikrofalowej & quot; polega na jego dostępności dla nas. Za pomocą różnych dodatków (mleko kokosowe, Mirin, zielona herbata) możesz zmienić smak, naturalne barwniki - kolor. Mochi powinny być podawane zgodnie z porą roku. Pierwszym przepisem, który pokażę, są noworoczne Kagami mochi. Myślę, że później dodam jeszcze kilka & quot; wzorów" na inne pory roku.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 42 g
178 kcal
IG: 10 / 57 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ryż, woda, cukier granulowany to baza do przepisu o neutralnym smaku i białym kolorze. Możesz użyć zielonej herbaty zamiast wody (lub dodać japoński proszek jako barwnik), uzupełnić mlekiem kokosowym, sokami cytrusowymi, które zabarwią ciasto w różnych odcieniach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ryż w młynku do kawy. (To jest dla tych, którzy nie mają skrobi ryżowej ani mąki.)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj mąkę ryżową, cukier i płyn

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaninę należy umieścić w naczyniu mikrofalowym luźno przykrytym (u mnie papierem do pieczenia. Mikrofaluj na maksymalnym ustawieniu na 3 minuty, wyjmij i wymieszaj łyżką. Jeśli masa jest już podobna do plasteliny, przejdź do następnego kroku, jeśli jest jeszcze zbyt płynna - gotuj przez 1-2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj miskę z zimną wodą i posyp powierzchnię roboczą skrobią(możesz normalnie, jeśli masz ryż-ryż). Wskazane jest posiadanie rękawiczek, ponieważ masa ryżowa jest bardzo gorąca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj masę ryżową, aby była jednolita w konsystencji i plastyczna jak plastelina. Zwilż rękawiczki (lub ręce) w zimnej wodzie

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy masa stanie się jednorodna,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj z niego mochi w zamierzony kształt. Udekorowałem swoje kandyzowanymi kumkwatami, ponieważ chciałem przedstawić noworoczne Kagami mochi (oczywiście prawdziwe są znacznie większe!)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kumkwat - 71   kcal/100g

Podobne przepisy