skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ryż, woda, cukier granulowany to baza do przepisu o neutralnym smaku i białym kolorze. Możesz użyć zielonej herbaty zamiast wody (lub dodać japoński proszek jako barwnik), uzupełnić mlekiem kokosowym, sokami cytrusowymi, które zabarwią ciasto w różnych odcieniach.
Krok 2:
Zmiel ryż w młynku do kawy. (To jest dla tych, którzy nie mają skrobi ryżowej ani mąki.)
Krok 3:
Dobrze wymieszaj mąkę ryżową, cukier i płyn
Krok 4:
Mieszaninę należy umieścić w naczyniu mikrofalowym luźno przykrytym (u mnie papierem do pieczenia. Mikrofaluj na maksymalnym ustawieniu na 3 minuty, wyjmij i wymieszaj łyżką. Jeśli masa jest już podobna do plasteliny, przejdź do następnego kroku, jeśli jest jeszcze zbyt płynna - gotuj przez 1-2 minuty.
Krok 5:
Przygotuj miskę z zimną wodą i posyp powierzchnię roboczą skrobią(możesz normalnie, jeśli masz ryż-ryż). Wskazane jest posiadanie rękawiczek, ponieważ masa ryżowa jest bardzo gorąca.
Krok 6:
Zetrzyj masę ryżową, aby była jednolita w konsystencji i plastyczna jak plastelina. Zwilż rękawiczki (lub ręce) w zimnej wodzie
Krok 7:
Kiedy masa stanie się jednorodna,
Krok 8:
Uformuj z niego mochi w zamierzony kształt. Udekorowałem swoje kandyzowanymi kumkwatami, ponieważ chciałem przedstawić noworoczne Kagami mochi (oczywiście prawdziwe są znacznie większe!)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kumkwat - 71 kcal/100g