krem czekoladowy z mascarpone
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
włóż śmietanę do miski z wysokim bokiem i ubij na niskich obrotach miksera z dodatkiem cukru pudru do puszystej, kremowej masy. Śmietana musi być dobrze schłodzona, w przeciwnym razie nie będzie się ubijać.
ser wkładamy do głębokiej miski i w częściach wkładamy bitą śmietanę, mieszając ją w mascarpone silikonową szpatułką.
połam czekoladę na kawałki, włóż do osobnego pojemnika i wyślij do kuchenki mikrofalowej. Rozpuść czekoladę w kilku krokach, wyjmij z kuchenki mikrofalowej i wymieszaj. Czekoladę można stopić w łaźni wodnej - tak, jak wolisz.
wlej ciepłą czekoladę (nie gorącą) cienkim strumieniem do śmietany, ubijając masę mikserem.
krem jest gotowy!
Gotuj z miłością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g