krem czekoladowy z mascarpone

pyszny krem czekoladowy do ciast i ciast! Krem czekoladowy na bazie mascarpone i śmietany sprawi, że każde wypieki będą prawdziwym kulinarnym arcydziełem, ponieważ wiele w gotowym produkcie zależy od kremu. Przedstawiony w tym przepisie krem doskonale zachowuje swój kształt dzięki dodatkowi czekolady. Ugotuj, skosztuj jego doskonałego smaku!
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 41 % 26 g
węglowodany 52 % 33 g
400 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

włóż śmietanę do miski z wysokim bokiem i ubij na niskich obrotach miksera z dodatkiem cukru pudru do puszystej, kremowej masy. Śmietana musi być dobrze schłodzona, w przeciwnym razie nie będzie się ubijać.

ser wkładamy do głębokiej miski i w częściach wkładamy bitą śmietanę, mieszając ją w mascarpone silikonową szpatułką.

połam czekoladę na kawałki, włóż do osobnego pojemnika i wyślij do kuchenki mikrofalowej. Rozpuść czekoladę w kilku krokach, wyjmij z kuchenki mikrofalowej i wymieszaj. Czekoladę można stopić w łaźni wodnej - tak, jak wolisz.

wlej ciepłą czekoladę (nie gorącą) cienkim strumieniem do śmietany, ubijając masę mikserem.

krem jest gotowy!

Gotuj z miłością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy