kotlety wątrobowe w kuchence mikrofalowej
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
jak tylko wyczyszczę cebulę i drobno ją pokruszę, natychmiast zaczynam myć i drobno siekać pietruszkę. Przepuszczam obrany czosnek przez czosnek i uwalniam wątrobę z folii i gotuję z niej mięso mielone w maszynce do mięsa. W specjalnym naczyniu do kuchenki mikrofalowej pocieram masło cebulą i czosnkiem i podgrzewam w kuchence mikrofalowej na średniej mocy przez około cztery minuty. Wlać mleko do powstałej mieszaniny i całkowicie wylać mięso mielone z wątroby i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez kolejną minutę. Posyp to gotowe mięso mielone bułką tartą, solą, majerankiem i mielonym czarnym pieprzem i odstaw na pół godziny w lodówce. Wyjmuję mięso mielone i formuję z niego małe kotlety. W naczyniach do kuchenki mikrofalowej wlewam mięso mielone, wkładam kotlety i pieczę przez cztery minuty na maksymalnej mocy pod pokrywką i tyle samo - na średnim. Oto pyszne delikatne kotlety gotowe, doskonałe jedzenie na obiad, nieporównywalne z puree ziemniaczanym. Widziałem przepis na kotlety wątrobowe w kuchence mikrofalowej w książeczce z przepisami dołączonej do kuchenki mikrofalowej. Jest to dalekie od jedynego kulinarnego przepisu na kuchenkę mikrofalową, który pomoże nie tylko skrócić czas spędzany w kuchni, ale także znacznie urozmaici dietę rodzinną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g