kotlety wątrobowe w kuchence mikrofalowej

dla najbardziej ukochanych! Bardzo proste, smaczne i oryginalne!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 31 % 4 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
jak tylko wyczyszczę cebulę i drobno ją pokruszę, natychmiast zaczynam myć i drobno siekać pietruszkę. Przepuszczam obrany czosnek przez czosnek i uwalniam wątrobę z folii i gotuję z niej mięso mielone w maszynce do mięsa. W specjalnym naczyniu do kuchenki mikrofalowej pocieram masło cebulą i czosnkiem i podgrzewam w kuchence mikrofalowej na średniej mocy przez około cztery minuty. Wlać mleko do powstałej mieszaniny i całkowicie wylać mięso mielone z wątroby i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez kolejną minutę. Posyp to gotowe mięso mielone bułką tartą, solą, majerankiem i mielonym czarnym pieprzem i odstaw na pół godziny w lodówce. Wyjmuję mięso mielone i formuję z niego małe kotlety. W naczyniach do kuchenki mikrofalowej wlewam mięso mielone, wkładam kotlety i pieczę przez cztery minuty na maksymalnej mocy pod pokrywką i tyle samo - na średnim. Oto pyszne delikatne kotlety gotowe, doskonałe jedzenie na obiad, nieporównywalne z puree ziemniaczanym. Widziałem przepis na kotlety wątrobowe w kuchence mikrofalowej w książeczce z przepisami dołączonej do kuchenki mikrofalowej. Jest to dalekie od jedynego kulinarnego przepisu na kuchenkę mikrofalową, który pomoże nie tylko skrócić czas spędzany w kuchni, ale także znacznie urozmaici dietę rodzinną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy