ciepła włoska sałatka z suszonymi pomidorami
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Pieczarki i cukinię smażyć na oliwie z oliwek na lekko złoty kolor (lepiej je pokroić, wtedy w sałatce będą wyglądać bardziej estetycznie). Sól jest bardzo minimalna.
2. Posiekaj sałatę lodową i rukolę na talerz. Suszone pomidory pokroić w paski i umieścić na sałacie.
3. Przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj musztardę, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
4. Dodaj ciepłe pieczarki i cukinię do naczynia. Pokrój mozzarellę na kawałki i udekoruj nią sałatkę. Skrop wszystko sosem plus trochę koperku i podawaj od razu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g