Ciepła włoska sałatka z suszonymi pomidorami

niesamowita sałatka pochodzi ze słonecznych Włoch! Pomimo faktu, że sałatka jest całkowicie warzywna, uczucie sytości przynosi niezwykłe.
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 32 % 8 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

1. Pieczarki i cukinię smażyć na oliwie z oliwek na lekko złoty kolor (lepiej je pokroić, wtedy w sałatce będą wyglądać bardziej estetycznie). Sól jest bardzo minimalna.
2. Posiekaj sałatę lodową i rukolę na talerz. Suszone pomidory pokroić w paski i umieścić na sałacie.
3. Przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj musztardę, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
4. Dodaj ciepłe pieczarki i cukinię do naczynia. Pokrój mozzarellę na kawałki i udekoruj nią sałatkę. Skrop wszystko sosem plus trochę koperku i podawaj od razu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy