Kotlety Owsiane

słodkie i pyszne paszteciki owsiane. Spróbuj ugotować .
nikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 73 % 38 g
209 kcal
IG: 5 / 54 / 41

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

zagotuj mleko, a następnie zalej nim płatki, Posol i dodaj cukier do smaku, pozostaw do pęcznienia płatków.
gdy płatki ostygną, ubij jajko, dodaj 1 łyżkę mąki, dobrze wymieszaj.
wlej pozostałą mąkę do osobnego naczynia.
uformuj kotlety z ciasta owsianego, zwiń je w mąkę i smaż na złoty kolor po obu stronach.
kotlety "owsiane" podawane są ze śmietaną lub dżemem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy