risotto z dyni
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
uwielbiam risotto. Znalazłem przepis na gotowanie "risotto z dynią". W domu jest za dużo dyni. Zbiory w kraju w tym roku są dla niego dobre. Więc wymyślam różne przepisy kulinarne z jego użyciem. Przygotowując to risotto, musisz najpierw zrobić dynię. Aby to zrobić, włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni. Podczas rozgrzewania Wyczyść dynię. Oczyść skórę. Pokrój dynię na kawałki. Weź naczynie do pieczenia. Rozpuść masło w łaźni wodnej. Wlej go do formy i włóż do niej kawałki dyni. Posyp przyprawą i wymieszaj. Umieść formę w piekarniku na 20 minut. Powinien stać się miękki. W tym czasie wlej bulion do garnka. Podpal i zagotuj. Następnie weź patelnię i usmaż cebulę na oliwie z oliwek. Po pięciu minutach połóż ryż na cebuli. Wymieszaj i wlej bulion. Gotuj na dużym ogniu, mieszając, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Zajmie to około 15 minut. Wlać po wino. Ponownie, mieszając, gotuj, aż wsiąknie w ryż. Następnie ponownie wlej bulion i tak dalej, aż ryż zamieni się w lepką masę. Następnie połóż na nim pieczoną dynię. Wymieszać. Posyp startym parmezanem na wierzchu. Wymieszaj też. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g