risotto z dyni

wspaniały przepis na najlepsze włoskie danie!!!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 75 % 9 g
50 kcal
IG: 10 / 30 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min
uwielbiam risotto. Znalazłem przepis na gotowanie "risotto z dynią". W domu jest za dużo dyni. Zbiory w kraju w tym roku są dla niego dobre. Więc wymyślam różne przepisy kulinarne z jego użyciem. Przygotowując to risotto, musisz najpierw zrobić dynię. Aby to zrobić, włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni. Podczas rozgrzewania Wyczyść dynię. Oczyść skórę. Pokrój dynię na kawałki. Weź naczynie do pieczenia. Rozpuść masło w łaźni wodnej. Wlej go do formy i włóż do niej kawałki dyni. Posyp przyprawą i wymieszaj. Umieść formę w piekarniku na 20 minut. Powinien stać się miękki. W tym czasie wlej bulion do garnka. Podpal i zagotuj. Następnie weź patelnię i usmaż cebulę na oliwie z oliwek. Po pięciu minutach połóż ryż na cebuli. Wymieszaj i wlej bulion. Gotuj na dużym ogniu, mieszając, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Zajmie to około 15 minut. Wlać po wino. Ponownie, mieszając, gotuj, aż wsiąknie w ryż. Następnie ponownie wlej bulion i tak dalej, aż ryż zamieni się w lepką masę. Następnie połóż na nim pieczoną dynię. Wymieszać. Posyp startym parmezanem na wierzchu. Wymieszaj też. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy