Sałatka pomidorowa z jajkiem i pomidorem

niezwykły przepis na jajka i pomidory zdecydowanie powinieneś spróbować!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 25 % 4 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

gotuję na twardo pięty średniej wielkości jaj kurzych i siekam zieloną cebulę nożem kuchennym. Przepuszczam jajka przez blender i mieszam cebulę z masą jajeczną. Gdy chłodzi się na jednej z półek lodówki, siekam koperek i pietruszkę w blenderze z obranym podimorczykiem. Następnie łączę obie masy: jajeczną i pomidorową i dokładnie mieszam z dodatkiem soli i pieprzu. Okazuje się, że jest to doskonała przekąska, której używam do nadziewania tartlets, robienia pysznych kanapek lub po prostu serwowania ostrego twardego sera na śniadanie. Najlepiej przygotować sałatkę pomidorową wieczorem, aby rano pozostało tylko posmarować ją chlebem i cieszyć się filiżanką orzeźwiającej porannej kawy. Ten kulinarny przepis odkryłem, gdy mój kumpel i ja przeglądaliśmy jego stos czasopism kulinarnych przez wiele dziesięcioleci. Wiele z nich jest dobrze zachowanych. Dzięki tym czasopismom nauczyłem się przygotowywać już zapomniany posiłek, a w tym tę doskonałą sałatkę pomidorową. Teraz modne są sałatki na bazie egzotycznych owoców, które bez wątpienia są zaskakująco smaczne, ale wiele tradycyjnych przepisów kulinarnych zostało całkowicie niezasłużenie zapomnianych i tak przyjemnie jest je ponownie znaleźć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy