skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuję na twardo pięty średniej wielkości jaj kurzych i siekam zieloną cebulę nożem kuchennym. Przepuszczam jajka przez blender i mieszam cebulę z masą jajeczną. Gdy chłodzi się na jednej z półek lodówki, siekam koperek i pietruszkę w blenderze z obranym podimorczykiem. Następnie łączę obie masy: jajeczną i pomidorową i dokładnie mieszam z dodatkiem soli i pieprzu. Okazuje się, że jest to doskonała przekąska, której używam do nadziewania tartlets, robienia pysznych kanapek lub po prostu serwowania ostrego twardego sera na śniadanie. Najlepiej przygotować sałatkę pomidorową wieczorem, aby rano pozostało tylko posmarować ją chlebem i cieszyć się filiżanką orzeźwiającej porannej kawy. Ten kulinarny przepis odkryłem, gdy mój kumpel i ja przeglądaliśmy jego stos czasopism kulinarnych przez wiele dziesięcioleci. Wiele z nich jest dobrze zachowanych. Dzięki tym czasopismom nauczyłem się przygotowywać już zapomniany posiłek, a w tym tę doskonałą sałatkę pomidorową. Teraz modne są sałatki na bazie egzotycznych owoców, które bez wątpienia są zaskakująco smaczne, ale wiele tradycyjnych przepisów kulinarnych zostało całkowicie niezasłużenie zapomnianych i tak przyjemnie jest je ponownie znaleźć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g