Sałatka z oliwy z oliwek z jajkiem i szczypiorkiem
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Zacznijmy od przygotowania sosu. Aby to zrobić, musisz zmielić jedno ugotowane żółtko jaja kurzego, aż będzie gładkie z musztardą. Do tego przepisu polecam użycie musztardy Dijon. Wykonany jest z jasnych nasion gorczycy z dodatkiem wina, różnych ziół i przypraw. Zdradza jedzenie wyjątkowo niezwykłym smakiem i aromatem. Następnie, nie przestając pocierać, wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj sól, mieszankę papryki i cukru do smaku.
umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj. Pozostałe ugotowane jajka pokroić w kostkę i wymieszać z cebulą. Całość doprawiamy sosem.
Udekoruj naszą sałatkę świeżymi kwiatami marchwi i paskami czerwonej słodkiej papryki.
więc cebula z jajkiem jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g