krem dla Napoleona

trudno się oprzeć i nie jeść kremu łyżką!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 64 % 43 g
365 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

uwielbiam robić ciasto Napoleon. A jeśli przepis na ciasto na to jedzenie zawsze był dla mnie jasny, to z kremem było trudniej. Stało się tak dla wszystkich, ponieważ istnieje kilka przepisów kulinarnych na krem dla Napoleona. Wybrałem dla siebie najbardziej optymalną opcję i używam tylko jej. Teraz podzielę się nim z wami. Zaczynamy przygotowywać ten krem, mieszając mleko (125 gramów) z przesianą mąką (4 łyżki stołowe). Następnie gotujemy 125 gramów mleka z cukrem waniliowym, mieszając. Następnie dodaj do niego pierwszą część mieszanki mlecznej w małych częściach. Gdy nasza masa stanie się wystarczająco gęsta, natychmiast zdejmij ją z ognia i umieść w zimnym miejscu (ale nie w lodówce). Następnie bierzemy masło, które leżało na zewnątrz lodówki, czyli w temperaturze pokojowej i dokładnie pocieramy cukrem pudrem. Teraz wymieszaj tę oleistą masę i dobrze wymieszaj tę, która została usunięta na zimno. Oto krem dla Napoleona i gotowy! Możemy zacząć smarować ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy