skład / składniki
metoda gotowania
uwielbiam robić ciasto Napoleon. A jeśli przepis na ciasto na to jedzenie zawsze był dla mnie jasny, to z kremem było trudniej. Stało się tak dla wszystkich, ponieważ istnieje kilka przepisów kulinarnych na krem dla Napoleona. Wybrałem dla siebie najbardziej optymalną opcję i używam tylko jej. Teraz podzielę się nim z wami. Zaczynamy przygotowywać ten krem, mieszając mleko (125 gramów) z przesianą mąką (4 łyżki stołowe). Następnie gotujemy 125 gramów mleka z cukrem waniliowym, mieszając. Następnie dodaj do niego pierwszą część mieszanki mlecznej w małych częściach. Gdy nasza masa stanie się wystarczająco gęsta, natychmiast zdejmij ją z ognia i umieść w zimnym miejscu (ale nie w lodówce). Następnie bierzemy masło, które leżało na zewnątrz lodówki, czyli w temperaturze pokojowej i dokładnie pocieramy cukrem pudrem. Teraz wymieszaj tę oleistą masę i dobrze wymieszaj tę, która została usunięta na zimno. Oto krem dla Napoleona i gotowy! Możemy zacząć smarować ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g