żurawina w cukrze
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od wybrania żurawiny i dokładnego umycia, a następnie wysuszenia ręcznikiem papierowym. Następnie oddziel białka od żółtek i dobrze ubij mikserem z wcześniej przygotowanym cukrem pudrem na jednorodną masę. Teraz dodaj sok z cytryny lub wanilię do powstałej masy (do własnego wyboru). Teraz bierzemy przygotowane jagody i zanurzamy je pojedynczo w naszej masie białkowo-cukrowej, a następnie kładziemy do wyschnięcia na pergaminie. Gdy wszystkie jagody dokładnie wyschną, połóż je na talerzu i podawaj na stole, na herbatę. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g