żurawina w cukrze

ulubiony przepis z dzieciństwa będzie teraz aktualny! Uwielbiam taki przysmak jak żurawina z cukrem od dzieciństwa. Wcześniej na każdy nowy rok rodzice kupowali mi to słodkie jedzenie i przez kilka dni cieszyłem się nim. Nie tak dawno temu chciałem zrobić ten deser w domu. Mam go od pierwszego razu. Jeśli chcesz zadowolić swoich bliskich w przeddzień wakacji żurawiną z cukrem, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami przepisu kulinarnego.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 61 g
251 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
zaczynamy więc od wybrania żurawiny i dokładnego umycia, a następnie wysuszenia ręcznikiem papierowym. Następnie oddziel białka od żółtek i dobrze ubij mikserem z wcześniej przygotowanym cukrem pudrem na jednorodną masę. Teraz dodaj sok z cytryny lub wanilię do powstałej masy (do własnego wyboru). Teraz bierzemy przygotowane jagody i zanurzamy je pojedynczo w naszej masie białkowo-cukrowej, a następnie kładziemy do wyschnięcia na pergaminie. Gdy wszystkie jagody dokładnie wyschną, połóż je na talerzu i podawaj na stole, na herbatę. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy