cukinia pieczona w śmietanie w powolnej kuchence

pyszne, delikatne warzywa na obiad. Poza tym całkowicie bezkaloryczne! Możesz podawać jako przystawkę lub jako niezależne danie. Na zimno - jako przekąska. W letnie upały Multicooker to tylko ratunek! Dlatego polecam użyć go do przygotowania tego prostego i zdrowego dania.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebujemy takich produktów. Możesz wziąć swoje ulubione przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię kroimy w plastry o grubości 5-7 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej do miski multicookera. Rozłóż cukinię warstwami. Dodaj każdą warstwę, posyp przyprawami i posmaruj kwaśną śmietaną. Nie powinno być więcej niż trzech warstw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz tryb pieczenia (domyślnie 30 minut) i gotuj przez 15 minut z usuniętym zaworem parowym. Następnie ostrożnie odwróć cukinię, włóż zawór na miejsce i gotuj przez kolejne 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż na talerzu, posyp posiekanymi ziołami i posiekanym czosnkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Olej sojowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy