jeże mielone w powolnej kuchence

przepis jest łatwy do przygotowania, obfity i pyszny. Bardzo smaczne jeże, podczas serwowania można polać marynatą, aby uzyskać lepszy smak.
TaciturnPersonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 39 % 11 g
152 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój, usmaż na patelni. Usuń cebulę z pieca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, trzy na grubej tarce, smaż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cebulę do marchewki, usmaż razem, wyjmij z pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniatamy mięso mielone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Myjemy ryż, aż woda stanie się przezroczysta, dodajemy do mięsa mielonego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj smażoną cebulę i marchewkę do ryżu i mięsa mielonego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do tego wszystkiego dodaj jajko i przyprawy, ugniataj rękami przez 5 minut, pozostaw mieszaninę na pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj śmietanę i koncentrat pomidorowy, napełnij wodą, solą, dodaj mąkę, uzyskaj marynatę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rzeźbimy kulki mielone o średnicy około 3 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż jeże do miski multicookera.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij marynatą, ustaw tryb "duszenia" na 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy