skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli w mocną pianę. Ubij żółtka, twarożek i mleko skondensowane mikserem (możesz mikserem). Delikatnie połącz ubite białka z twarogiem. Dodałem nadzienie( w sumie niewiele): kandyzowane owoce, rodzynki, daktyle, orzechy włoskie. Nasmaruj miskę CF olejem, włóż do niej masę twarogową.
Krok 2:
Piecz zapiekankę z twarogu ze skondensowanym mlekiem w powolnej kuchence w trybie "Pieczenia" przez 45 minut. Następnie dokładnie obracamy koszem do gotowania "na parze" i wkładamy na kolejne 45 minut. Po usłyszeniu sygnału pozostaw zapiekankę w wyłączonej powolnej kuchence na około 20-30 minut.
Krok 3:
Zapiekanka jest bardzo smaczna i delikatna! Nie możesz jeszcze oddzielić białek od żółtek, zapiekanka w tym przypadku będzie również smaczna, ale okaże się nieco gęstsza. W takim przypadku to, co chcesz zapiekankę (gęstszą lub nie), zależy tylko od ciebie, a to i tamto jest pyszne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g