skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj ciasto. Okaże się łuszczący. Jest bardzo smaczny, a jednocześnie nie jest trudny do przygotowania. Masło należy najpierw zamrozić. Aby to zrobić, po prostu włóż opakowanie oleju do zamrażarki na półtorej godziny. Więc:
- przesiej mąkę do głębokiej miski, w której zagniatamy ciasto;
- masło wcieramy na grubej tarce do tej samej miski;
- zmiel masło z mąką rękami na okruchy;
- wlej piwo, zagniataj ciasto.
Długie ugniatanie takiego ciasta nie jest konieczne. Wystarczy, że stanie się plastyczny i nie przyklei się do rąk. Ciasto jest elastyczne i elastyczne. Wkładamy go do celofanowej torby i wysyłamy do lodówki na godzinę.
2. W międzyczasie zajmijmy się nadzieniem. Minóg działa jako nadzienie. Wkładamy minogi do zlewu i staramy się zmyć śluz. Nie jest to takie proste, ponieważ wymyka się z rąk. Life Hack: nakłuwamy Minoga widelcem w pobliżu głowy, a tym samym bez problemu zeskrobujemy śluz. Wygodnie jest pracować z myjką-skrobakiem, tylko bardzo ostrożnie. Inny sposób na usunięcie śluzu: posyp czystą tkaninę grubą solą i przepuść każdego Minoga przez rodzaj "peelingu". Dalej:
- odetnij głowę Minoga, użyj ostrego noża, aby ugotować brzuch i usunąć wewnętrzny guzek;
- oczyszczone tusze myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na kawałki;
- posiekany minóg umieszczamy na patelni z grubym dnem, solimy, polewamy oliwą z oliwek;
- wysyłamy patelnię do ognia i smażymy Minoga z jednej strony na złoty kolor;
- bardzo ostrożnie odwróć się na drugą stronę, smaż dalej, aż się zarumieni;
- obierz cebulę, pokrój w półpierścienie;
- rozłóż cebulę na patelni, smaż przez kolejne 5-7 minut;
- przenieś Minoga z cebulą do miski, pozwól mu trochę ostygnąć.
3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkować cienko, umieścić w naczyniu do pieczenia. Rozłóż już schłodzony minóg z cebulą, rozprowadź na podstawie. Pieprz nadzienie do smaku.
4. Rozwałkuj drugą część ciasta. Przykryj je ciastem, ściśnij końce. Posmaruj powierzchnię ciasta jajkiem. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ciasto przez 20-30 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty rumieniec.
podawaj na stole na ciepło lub na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Minóg - 166 kcal/100g