ciasto Minoga

Zaskocz swoją rodzinę pysznymi wypiekami z niezwykłymi dodatkami. Ciasto z minogami to dość niezwykłe wypieki. Możesz podawać z pierwszymi daniami lub samodzielnie, uzupełniając porcją sałatki ze świeżych warzyw. Wskazane jest, aby wziąć piwo do ciasta z beczki. Powinien być dobrej jakości, koniecznie lekki. Mąkę należy przesiać, lepiej nie ignorować tego procesu. Zaoszczędzone 5 minut wpłynie na jakość testu w najlepszy sposób. Jeśli chodzi o nadzienie-minóg świetnie komponuje się z chrupiącym cienkim ciastem!
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 37 % 19 g
węglowodany 45 % 23 g
297 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Przygotuj ciasto. Okaże się łuszczący. Jest bardzo smaczny, a jednocześnie nie jest trudny do przygotowania. Masło należy najpierw zamrozić. Aby to zrobić, po prostu włóż opakowanie oleju do zamrażarki na półtorej godziny. Więc:

- przesiej mąkę do głębokiej miski, w której zagniatamy ciasto;

- masło wcieramy na grubej tarce do tej samej miski;

- zmiel masło z mąką rękami na okruchy;

- wlej piwo, zagniataj ciasto.

Długie ugniatanie takiego ciasta nie jest konieczne. Wystarczy, że stanie się plastyczny i nie przyklei się do rąk. Ciasto jest elastyczne i elastyczne. Wkładamy go do celofanowej torby i wysyłamy do lodówki na godzinę.

2. W międzyczasie zajmijmy się nadzieniem. Minóg działa jako nadzienie. Wkładamy minogi do zlewu i staramy się zmyć śluz. Nie jest to takie proste, ponieważ wymyka się z rąk. Life Hack: nakłuwamy Minoga widelcem w pobliżu głowy, a tym samym bez problemu zeskrobujemy śluz. Wygodnie jest pracować z myjką-skrobakiem, tylko bardzo ostrożnie. Inny sposób na usunięcie śluzu: posyp czystą tkaninę grubą solą i przepuść każdego Minoga przez rodzaj "peelingu". Dalej:

- odetnij głowę Minoga, użyj ostrego noża, aby ugotować brzuch i usunąć wewnętrzny guzek;

- oczyszczone tusze myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na kawałki;

- posiekany minóg umieszczamy na patelni z grubym dnem, solimy, polewamy oliwą z oliwek;

- wysyłamy patelnię do ognia i smażymy Minoga z jednej strony na złoty kolor;

- bardzo ostrożnie odwróć się na drugą stronę, smaż dalej, aż się zarumieni;

- obierz cebulę, pokrój w półpierścienie;

- rozłóż cebulę na patelni, smaż przez kolejne 5-7 minut;

- przenieś Minoga z cebulą do miski, pozwól mu trochę ostygnąć.

3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkować cienko, umieścić w naczyniu do pieczenia. Rozłóż już schłodzony minóg z cebulą, rozprowadź na podstawie. Pieprz nadzienie do smaku.

4. Rozwałkuj drugą część ciasta. Przykryj je ciastem, ściśnij końce. Posmaruj powierzchnię ciasta jajkiem. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ciasto przez 20-30 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty rumieniec.

podawaj na stole na ciepło lub na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Minóg - 166   kcal/100g

Podobne przepisy