koronkowe naleśniki na żółtkach
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Zmielić żółtka z cukrem i solą.
Krok 3:
Wlej śmietanę. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
Krok 5:
Wlej wrzącą wodę i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj mąkę w częściach. Powinno być dość gęste ciasto.
Krok 7:
Rozcieńczyć ciasto wodą mineralną.
Krok 8:
Wlej olej roślinny. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale też niezbyt płynne. Piecz naleśniki na gorącej patelni z obu stron na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g