koronkowe naleśniki na żółtkach

naleśniki można nadziewać dowolnym nadzieniem. Te naleśniki są miękkie, z małymi otworami. Przepis bardzo pomoże w przypadku, gdy konieczne jest pilne pozbycie się żółtek, na przykład po przygotowaniu bezy. W przeciwieństwie do białek żółtka psują się bardzo szybko. Dlatego ten przepis jest ratunkiem dla takich sytuacji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 54 % 19 g
218 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmielić żółtka z cukrem i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wrzącą wodę i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę w częściach. Powinno być dość gęste ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozcieńczyć ciasto wodą mineralną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny. Mieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale też niezbyt płynne. Piecz naleśniki na gorącej patelni z obu stron na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy