chrupiący omlet ziemniaczany

tylko ziemniaki i jajko i szybkie śniadanie!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 58 % 15 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Obierz ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce.
2. Dodaj jajko, sól, pieprz, wymieszaj.
3. Rozpuść masło na patelni.
4. Rozłóż masę ziemniaczano-jajeczną, spłaszcz.
5. Smażyć na złoty kolor z jednej strony.
6. Delikatnie odwróć i usmaż z drugiej strony.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy