skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu potrzebujesz dużych krewetek królewskich. Powinny być już ugotowane. Wyjmij krewetki z zamrażarki, włóż do miski i zalej wrzącą wodą, aby całkowicie je przykryła.
Krok 2:
Spuść wodę z krewetek. Wyciśnij świeże cytryny, wlej je do krewetek. Oderwij liście z gałązek rozmarynu. Imbir obrać i zetrzeć. Dodaj przygotowane składniki do krewetek, dobrze wymieszaj. Pozostaw krewetki do marynowania w lodówce na kilka godzin.
Krok 3:
W międzyczasie obierz i posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe. Umieść patelnię na kuchence, wlej oliwę z oliwek. Dobrze podgrzej, usmaż na nim czosnek. Połóż marynowane krewetki na patelni, Duś je przez kilka minut.
Krok 4:
Dodaj sos sojowy i cukier do krewetek. To bardzo interesująca kombinacja. Sos sojowy doda smaku, a cukier pozwoli krewetkom trochę się zahamować. Wrzuć kawałek masła do krewetek, smaż owoce morza bez pokrywki przez kilka minut.
jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić krewetki rozmarynowe, ten przepis jest właśnie tym, czego potrzebujesz. Owoce morza są soczyste i aromatyczne. Przed podaniem można dodatkowo polać je sokiem z cytryny.
krewetki będą gotowe, gdy cały płyn z patelni całkowicie wyparuje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g