krewetki rozmarynowe

ten przepis na krewetki przyszedł do nas z dalekiej Tajlandii. Podawaj je na gorąco z białym winem lub zimnym piwem.
wnuczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 36 % 10 g
125 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu potrzebujesz dużych krewetek królewskich. Powinny być już ugotowane. Wyjmij krewetki z zamrażarki, włóż do miski i zalej wrzącą wodą, aby całkowicie je przykryła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spuść wodę z krewetek. Wyciśnij świeże cytryny, wlej je do krewetek. Oderwij liście z gałązek rozmarynu. Imbir obrać i zetrzeć. Dodaj przygotowane składniki do krewetek, dobrze wymieszaj. Pozostaw krewetki do marynowania w lodówce na kilka godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie obierz i posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe. Umieść patelnię na kuchence, wlej oliwę z oliwek. Dobrze podgrzej, usmaż na nim czosnek. Połóż marynowane krewetki na patelni, Duś je przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sos sojowy i cukier do krewetek. To bardzo interesująca kombinacja. Sos sojowy doda smaku, a cukier pozwoli krewetkom trochę się zahamować. Wrzuć kawałek masła do krewetek, smaż owoce morza bez pokrywki przez kilka minut.

jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić krewetki rozmarynowe, ten przepis jest właśnie tym, czego potrzebujesz. Owoce morza są soczyste i aromatyczne. Przed podaniem można dodatkowo polać je sokiem z cytryny.

krewetki będą gotowe, gdy cały płyn z patelni całkowicie wyparuje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy