skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj sos do Dania. Wlej świeży sok pomarańczowy i grejpfrutowy do miski blendera. Wlej również sok z cytryny, dodaj oliwę z oliwek i miód. Doprawiamy musztardą Dijon i sosem sojowym. Obierz imbir,zetrzyj. Powstały kleik rozprowadzamy w misce blendera do pozostałych składników. A teraz wymieszaj wszystkie składniki na minimalnej mocy. Tankowanie jest gotowe!
2. Ugotujmy kurczaka. Moje piersi pod bieżącą wodą, suche ręcznikami papierowymi. Pocieramy je solą i pieprzem ze wszystkich stron. Smażyć na patelni lub na grillu z obu stron, aż będą miękkie. To około 5 minut na stronę. Następnie pozwól mięsu trochę ostygnąć.
3. Gdy kurczak ostygnie, zajmijmy się owocami. Obierz pomarańczę, podziel na plasterki. Przecinamy każdy plasterek na pół. Moje truskawki, usuń łodygi. Pokrój każdą jagodę na talerze. Pokrój pierścienie ananasa w puszkach na 4 części, po spuszczeniu z nich płynu. Jagody układamy w durszlaku, myjemy pod bieżącą wodą. Pozostaw na 5 minut, aby cała woda była szklana. Umyj liście sałaty, wysusz. Do miski wkładamy wszystkie przygotowane składniki: pomarańczę, truskawki, ananasa, sałatę, jagody.
4. Suszone orzechy włoskie na suchej patelni lub w piekarniku, aż pojawi się delikatny aromat. Zajmuje to tylko 1-2 minuty. Grubo posiekaj orzechy. Posyp je mieszanką owoców. Mieszać. Następnie podlewamy to wszystko aromatycznym dressingiem przygotowanym wcześniej.
5. Pokrój piersi z kurczaka na kawałki. Układamy mieszankę owocową na porcjach, a na wierzchu kładziemy kurczaka. Nie wahaj się podawać na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g
- Sok grejpfrutowy - 36 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g