kurczak z owocami

gotuj pikantne potrawy-ciesz się sobą i rodziną. Kurczak z owocami jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy. Danie okazuje się witaminowe i na pewno nie zdążyło się nudzić wybrednym domownikom. Warto zauważyć, że danie nie jest doprawione tłustymi sosami, majonezem. Dressing jest lekki, pikantny, a także witaminowy. Dlatego to danie można bezpiecznie nazwać dietą i przypisać do kategorii zdrowej żywności. Orzechy pekan można z powodzeniem zastąpić migdałami, będą równie smaczne i satysfakcjonujące. Piersi z kurczaka muszą być bez skóry.
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 26 % 6 g
119 kcal
IG: 67 / 17 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przygotuj sos do Dania. Wlej świeży sok pomarańczowy i grejpfrutowy do miski blendera. Wlej również sok z cytryny, dodaj oliwę z oliwek i miód. Doprawiamy musztardą Dijon i sosem sojowym. Obierz imbir,zetrzyj. Powstały kleik rozprowadzamy w misce blendera do pozostałych składników. A teraz wymieszaj wszystkie składniki na minimalnej mocy. Tankowanie jest gotowe!

2. Ugotujmy kurczaka. Moje piersi pod bieżącą wodą, suche ręcznikami papierowymi. Pocieramy je solą i pieprzem ze wszystkich stron. Smażyć na patelni lub na grillu z obu stron, aż będą miękkie. To około 5 minut na stronę. Następnie pozwól mięsu trochę ostygnąć.

3. Gdy kurczak ostygnie, zajmijmy się owocami. Obierz pomarańczę, podziel na plasterki. Przecinamy każdy plasterek na pół. Moje truskawki, usuń łodygi. Pokrój każdą jagodę na talerze. Pokrój pierścienie ananasa w puszkach na 4 części, po spuszczeniu z nich płynu. Jagody układamy w durszlaku, myjemy pod bieżącą wodą. Pozostaw na 5 minut, aby cała woda była szklana. Umyj liście sałaty, wysusz. Do miski wkładamy wszystkie przygotowane składniki: pomarańczę, truskawki, ananasa, sałatę, jagody.

4. Suszone orzechy włoskie na suchej patelni lub w piekarniku, aż pojawi się delikatny aromat. Zajmuje to tylko 1-2 minuty. Grubo posiekaj orzechy. Posyp je mieszanką owoców. Mieszać. Następnie podlewamy to wszystko aromatycznym dressingiem przygotowanym wcześniej.

5. Pokrój piersi z kurczaka na kawałki. Układamy mieszankę owocową na porcjach, a na wierzchu kładziemy kurczaka. Nie wahaj się podawać na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g
  • Sok grejpfrutowy - 36   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy