skład / składniki
metoda gotowania
ciasto:
1. Drożdże rozcieńczyć w wodzie;
2. Dodaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem proszku do pieczenia;
3. Wszystko ubij w blenderze;
4. Dodaj proszek do pieczenia, ubijaj 2 sekundy;
5. Ciasto powinno być jak płynna śmietana;
6. Przykryj ciasto folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut;
7. Ciasto ponownie wymieszać;
naleśniki:
8. Posmaruj patelnię olejem, dobrze podgrzej na średnim ogniu, zmniejsz ogień;
9. Na środek patelni wlej trochę ciasta z miarki;
10. Smaż naleśnik tylko z jednej strony, nie obracaj-gotowość, gdy nie ma mokrego ciasta na wierzchu;
11. Gdy naleśnik wyschnie na wierzchu i nie przykleja się do dłoni-wyjmij z patelni;
SOS:
12. Dodaj miód do oleju;
13. Mieszaj, aż będzie gładka;
RSS:
14. Polej sosem naleśniki i podawaj na gorąco;
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g