marokańskie naleśniki BAGHRIR

Spróbuj pysznych naleśników z dziurami, do których przenika SOS! Naleśniki Bagrir z ciasta piankowego są również nazywane 1000 i 1 otworem! Bardzo wygodne w użyciu: SOS wnika w dziury i nie wypływa stamtąd, nie brudzi wszystkiego wokół, sprawia, że naleśniki są soczyste, nasączone pysznym sosem. Sos można zastąpić dżemem, skondensowanym mlekiem, dżemem itp. Delikatne, zwiewne jak chmura, puszyste naleśniki! Charakterystyczną cechą marokańskiego naleśnika jest blady, nie rumiany kolor, gąbczasta, porowata konsystencja jak koronka!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 74 % 32 g
222 kcal
IG: 0 / 53 / 47

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ciasto:
1. Drożdże rozcieńczyć w wodzie;
2. Dodaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem proszku do pieczenia;
3. Wszystko ubij w blenderze;
4. Dodaj proszek do pieczenia, ubijaj 2 sekundy;
5. Ciasto powinno być jak płynna śmietana;
6. Przykryj ciasto folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut;
7. Ciasto ponownie wymieszać;
naleśniki:
8. Posmaruj patelnię olejem, dobrze podgrzej na średnim ogniu, zmniejsz ogień;
9. Na środek patelni wlej trochę ciasta z miarki;
10. Smaż naleśnik tylko z jednej strony, nie obracaj-gotowość, gdy nie ma mokrego ciasta na wierzchu;
11. Gdy naleśnik wyschnie na wierzchu i nie przykleja się do dłoni-wyjmij z patelni;
SOS:
12. Dodaj miód do oleju;
13. Mieszaj, aż będzie gładka;
RSS:
14. Polej sosem naleśniki i podawaj na gorąco;
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy