ziemniaki gotowane w mundurkach i smażone na grillu

łatwe i szybkie danie na Przyjazny piknik! Ziemniaki na grillu będą służyć nie tylko jako świetny pomysł na danie na wyjazd za miasto, ale także urozmaicą dietę tych, którzy często i dużo gotują na grillu w domu lub w kraju. Przepis jest najprostszy, ziemniaki gotuje się szybko. Kilkadziesiąt minut i na stole zdrowe, smaczne, satysfakcjonujące jedzenie doskonale harmonizujące ze świeżymi warzywami, soczystymi sałatkami, jasnymi sosami, dipami i salsą. Zwróć uwagę na taki pomysł na doskonałe danie na grillu w pośpiechu.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 78 % 18 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować ziemniaki na grillu, musisz wziąć ziemniaki gotowane w mundurach. Jeśli weźmiesz ziemniaki na piknik, możesz je ugotować w domu, na kuchence. Jeśli możesz ugotować ziemniaki na ogniu w garnku, zabierz ze sobą surowe ziemniaki, gotuj na miejscu. Ważne jest, aby wziąć równe bulwy o prawidłowym kształcie, czyste i mniej więcej tej samej objętości. Nie używaj mocno gotujących się odmian.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki gotowane prawie do miękkości należy obrać. Doprowadzimy go do pełnej gotowości na otwartym ogniu! Obrane ziemniaki, jeśli to konieczne, pokroić na połówki, małe i pozostawić. Posolić ziemniaki, dodać zmielony czarny pieprz i inne przyprawy według własnego gustu. Dodaj trochę oleju roślinnego. Delikatnie wymieszaj rękami lub łyżką, aby każdy ziemniak dostał olej, sól i pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bardzo ostrożnie nawlecz ziemniaki na szaszłyki. Połóż na równej warstwie węgli o średnim ogniu. Smażyć do pożądanego stopnia zrumienienia. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że dobrze smażone ziemniaki są bardziej suche.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Okresowo obracaj ziemniaki, aby wszystkie boki się zrumieniły. Gotowanie ziemniaków na grillu nie zajmuje dużo czasu. Ogólnie rzecz biorąc, ilość czasu będzie zależeć od liczby dostępnych szaszłyków, a sam proces smażenia trwa 10-15 minut, w zależności od stopnia ciepła węgli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ziemniaki na grillu najlepiej podawać natychmiast po ugotowaniu. Z zapałem, z upałem jest najsmaczniejszy, z aromatem mgły!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy