skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować ziemniaki na grillu, musisz wziąć ziemniaki gotowane w mundurach. Jeśli weźmiesz ziemniaki na piknik, możesz je ugotować w domu, na kuchence. Jeśli możesz ugotować ziemniaki na ogniu w garnku, zabierz ze sobą surowe ziemniaki, gotuj na miejscu. Ważne jest, aby wziąć równe bulwy o prawidłowym kształcie, czyste i mniej więcej tej samej objętości. Nie używaj mocno gotujących się odmian.
Krok 2:
Ziemniaki gotowane prawie do miękkości należy obrać. Doprowadzimy go do pełnej gotowości na otwartym ogniu! Obrane ziemniaki, jeśli to konieczne, pokroić na połówki, małe i pozostawić. Posolić ziemniaki, dodać zmielony czarny pieprz i inne przyprawy według własnego gustu. Dodaj trochę oleju roślinnego. Delikatnie wymieszaj rękami lub łyżką, aby każdy ziemniak dostał olej, sól i pieprz.
Krok 3:
Bardzo ostrożnie nawlecz ziemniaki na szaszłyki. Połóż na równej warstwie węgli o średnim ogniu. Smażyć do pożądanego stopnia zrumienienia. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że dobrze smażone ziemniaki są bardziej suche.
Krok 4:
Okresowo obracaj ziemniaki, aby wszystkie boki się zrumieniły. Gotowanie ziemniaków na grillu nie zajmuje dużo czasu. Ogólnie rzecz biorąc, ilość czasu będzie zależeć od liczby dostępnych szaszłyków, a sam proces smażenia trwa 10-15 minut, w zależności od stopnia ciepła węgli.
Krok 5:
Gotowe ziemniaki na grillu najlepiej podawać natychmiast po ugotowaniu. Z zapałem, z upałem jest najsmaczniejszy, z aromatem mgły!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g