skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić julienne z leśnymi grzybami w doniczkach? Przygotuj składniki. Aby julienne była szczególnie smaczna i pachnąca, lepiej jest używać glinianych garnków. Wlej do nich zimną wodę i moczyć z nią przez kilka godzin — wtedy podczas pieczenia garnki lepiej ujawnią smak produktów. Dokładnie opłucz filet z kurczaka pod bieżącą zimną wodą, a następnie osusz. Pokrój go na małe kawałki.
Krok 2:
Grzyby leśne, mam grzyby, dobrze umyj, oczyść z gruzu i gotuj w osolonej wodzie przez około 30 minut, aż będą gotowe. Spuść wodę, w której gotowano grzyby. Grzyby ponownie spłucz czystą wodą. Jeśli grzyby są dość duże, lepiej pokroić ich czapki na kawałki, pozostawić małe grzyby w całości. Zamiast grzybów leśnych odpowiednie są również pieczarki, ale danie leśne będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
Krok 3:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Wlej kilka łyżek oleju roślinnego na patelnię, podgrzej na średnim ogniu. Umieść posiekaną cebulę na patelni. Smaż, mieszając, aż będzie półprzezroczysty.
Krok 4:
Dodaj pokrojony filet z kurczaka do cebuli. Piecz, aż kawałki mięsa będą białe, około 20 minut. Okresowo obracaj kawałki mięsa szpatułką.
Krok 5:
Na patelnię włożyć ugotowane grzyby. Smaż grzyby z mięsem, od czasu do czasu mieszając drewnianą szpatułką, około 15 minut. Na patelni dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz.
Krok 6:
Dodaj śmietanę lub ciężką śmietanę na patelnię, wlej wodę. Wszystko wymieszaj szybko i dokładnie, aby sos stał się jednorodny w konsystencji. Dusić mięso z grzybami w sosie na małym ogniu przez około 5 minut. Lubię SOS grubszy, więc dodaję mąkę. W małych częściach wlej przesianą mąkę do sosu, jednocześnie drugą ręką wymieszaj zawartość patelni drewnianą szpatułką, aby mąka nie zebrała się w grudki. Gdy sos zgęstnieje, wyłącz ogień.
Krok 7:
Nasmaruj garnki od wewnątrz olejem roślinnym i włóż do nich zawartość patelni. Na wierzch posypać startym na średniej tarce twardym serem. Wyślij garnki do piekarnika, włącz go na 180 stopni. Piecz naczynie przez około 15 minut.
Krok 8:
Podawaj gotową julienne na gorąco w doniczkach. Smacznego!
moja rodzina uwielbia gęsty sos, więc do tego dania dodaję mąkę. 1 łyżka deserowa do 2 łyżek stołowych. Objętość jest zawsze inna, musisz skupić się na gęstości sosu. Jeśli dodasz również mąkę, zrób to ostrożnie, patrząc na wynik. Oznacza to, że nie kieruj się ilością mąki, ale gęstością sosu.
ser julienne wybierz dobrej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g