jesień ciasta dyniowego

słodkie i niskokaloryczne ciasto o wesołym kolorze. Kruche ciasto kruche i delikatne pikantne nadzienie. Podawaj całkowicie schłodzone do herbaty, kawy, mleka.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 68 % 23 g
164 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mąkę i cukier puder.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj zimną margarynę na drobnej tarce i wymieszaj z mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel jajka na białka i żółtka. Dodaj jedno żółtko do mieszanki mąki i zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto zwinąć w kulkę i włożyć do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Puree z dyni, cukier, żółtka i skrobię dokładnie wymieszaj, lepiej blenderem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj białka i ubij, aż będą puszyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Od ciasta oddziel mały kawałek do dekoracji. Forma o średnicy 20 cm rozwałkuj warstwę o grubości 2-3 mm, średnicy 30 cm lepiej rozwałkować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej, w razie potrzeby lekko odkurzyć ciasto mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do formy pokrytej papierem, uformuj boki 4-5 cm, dobrze nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie, piecz w 170 stopniach przez 50 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nadzienie wzrośnie, ale po ostygnięciu wypoziomuje się. 10 minut przed przygotowaniem na ciasto ułóż ozdoby z resztek ciasta. Ciasto całkowicie schłodzić w formie.

skrobia jest opcjonalna, nadzienie dobrze się układa bez niego. Czas gotowania jest wskazany z uwzględnieniem chłodzenia ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy