skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mąkę i cukier puder.
Krok 2:
Zetrzyj zimną margarynę na drobnej tarce i wymieszaj z mąką.
Krok 3:
Podziel jajka na białka i żółtka. Dodaj jedno żółtko do mieszanki mąki i zagniataj ciasto.
Krok 4:
Ciasto zwinąć w kulkę i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 5:
Puree z dyni, cukier, żółtka i skrobię dokładnie wymieszaj, lepiej blenderem.
Krok 6:
Dodaj białka i ubij, aż będą puszyste.
Krok 7:
Od ciasta oddziel mały kawałek do dekoracji. Forma o średnicy 20 cm rozwałkuj warstwę o grubości 2-3 mm, średnicy 30 cm lepiej rozwałkować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej, w razie potrzeby lekko odkurzyć ciasto mąką.
Krok 8:
Włóż do formy pokrytej papierem, uformuj boki 4-5 cm, dobrze nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5 minut.
Krok 9:
Rozłóż nadzienie, piecz w 170 stopniach przez 50 minut.
Krok 10:
Nadzienie wzrośnie, ale po ostygnięciu wypoziomuje się. 10 minut przed przygotowaniem na ciasto ułóż ozdoby z resztek ciasta. Ciasto całkowicie schłodzić w formie.
skrobia jest opcjonalna, nadzienie dobrze się układa bez niego. Czas gotowania jest wskazany z uwzględnieniem chłodzenia ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g