Wołowina z suszonymi śliwkami na patelni

soczysta wołowina z suszonymi śliwkami w aromatycznym sosie. Istnieją kulinarne kombinacje, które doskonale się uzupełniają. Jednym z takich przykładów jest wołowina i suszone śliwki. Pyszna soczysta wołowina i słodkawe suszone śliwki, które dały najbardziej apetyczne soki sosowi, nie pozostawiają nikogo obojętnym. Mięso nie gotuje się szybko, ale rezultatem jest pyszne, aromatyczne danie, które ugotujesz więcej niż raz. W wyniku długiego duszenia mięso rozpada się na włókna i okazuje się bardzo delikatne.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 48 % 10 g
99 kcal
IG: 80 / 20 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

aby przygotować wołowinę ze śliwkami, przygotuj niezbędne składniki. Opłucz mięso, usuń filmy i żyły. Umyj suszone śliwki. Obierz cebulę.

pokrój mięso na duże kawałki (w ten sposób będzie bardziej soczyste). Połóż mięso na rozgrzanym oleju na patelni i smaż na złoty kolor. Mięso powinno leżeć w jednej warstwie, aby każdy kawałek był usmażony.

dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do smażonego mięsa i smaż przez kolejne 3-4 minuty.

dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko i wlej wodę. Zamknij mięso pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.

następnie dodaj suszone śliwki pokrojone na połówki i gotuj na wolnym ogniu, aż wołowina będzie gotowa. Mięso pod koniec gotowania powinno rozpadać się na włókna,a płyn zgęstnieć. W razie potrzeby możesz dodać wodę. Czas będzie się różnić w zależności od mięsa - im starsze mięso, tym więcej czasu może zająć jego ugotowanie.

gotowane ziemniaki, ryż, warzywa, makaron nadają się do dekoracji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy