skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować wołowinę ze śliwkami, przygotuj niezbędne składniki. Opłucz mięso, usuń filmy i żyły. Umyj suszone śliwki. Obierz cebulę.
pokrój mięso na duże kawałki (w ten sposób będzie bardziej soczyste). Połóż mięso na rozgrzanym oleju na patelni i smaż na złoty kolor. Mięso powinno leżeć w jednej warstwie, aby każdy kawałek był usmażony.
dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do smażonego mięsa i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko i wlej wodę. Zamknij mięso pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
następnie dodaj suszone śliwki pokrojone na połówki i gotuj na wolnym ogniu, aż wołowina będzie gotowa. Mięso pod koniec gotowania powinno rozpadać się na włókna,a płyn zgęstnieć. W razie potrzeby możesz dodać wodę. Czas będzie się różnić w zależności od mięsa - im starsze mięso, tym więcej czasu może zająć jego ugotowanie.
gotowane ziemniaki, ryż, warzywa, makaron nadają się do dekoracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g