skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotowujemy produkty według listy i:
- włącz piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby rozmrozić,
- szczaw myjemy pod bieżącą wodą, suszymy liście, dla których można je rozłożyć na czystym i suchym ręczniku i osuszyć papierowymi serwetkami. Po pokrojeniu szczawiu na kawałki,
- również myję resztę zieleni (por, szczypiorek, oregano, bazylię, natkę pietruszki), drobno je siekamy. Na życzenie jakich ziół można użyć mniej lub więcej-zależy to od osobistych preferencji,
- twaróg i fetę wkładamy do dużej miski i ugniatamy widelcem, mieszamy,
- rozbij jajka (4 sztuki) w osobnej misce, ubij trzepaczką, aż będą puszyste,
- obierz czosnek i drobno posiekaj każdy ząbek,
- włóż masło do szklanki i rozpuść w kuchence mikrofalowej.
umieść duży rondel na średnim ogniu, wlej do niego oliwę z oliwek i poczekaj, aż się rozgrzeje. Dodaj pory i smaż, aż będą przezroczyste (3-5 minut). Następnie rozłóż szczaw i zieloną cebulę, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj do zmniejszenia objętości około 4 razy, mieszając zawartość patelni co kilka minut. Zamiast patelni można użyć kotła lub patelni z grubym dnem.
po wrzuceniu zieleni do durszlaka, aby nadmiar wilgoci w szkle, a także przyszłe nadzienie do ciasta ostygło.
w dużej misce do twarogu i sera feta dodaj ubite jajka, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, oregano i bazylię, świeżo zmieloną sól i czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj warzywa, które zdążyły ostygnąć z durszlaka, ponownie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
posmaruj naczynie do pieczenia roztopionym masłem. Możesz wziąć jedną dużą formę lub dwie małe. Lub całkowicie użyj blachy do pieczenia. Rozłóż arkusze ciasta na powierzchni roboczej posypanej mąką i rozwałkuj. Następnie umieść arkusz w formie, aby krawędzie lekko zwisały. Jeśli są dwa kształty, arkusze można przeciąć na pół. Posmaruj ciasto masłem, a następnie rozłóż nadzienie, rozprowadź je równomiernie, przykryj drugim lisem ciasta na wierzchu, ściśnij krawędzie.
ubij Ostatnie jajko widelcem i posmaruj nim przyszłe ciasto na wierzchu. Ciasto wkładamy do piekarnika na 45 minut (do złotego koloru).
gotowe ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano świeże - 25 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g