ciasto warstwowe ze szczawiu

pyszne i wykwintne chrupiące ciasto z soczystym nadzieniem. Ciasto warstwowe ze szczawiu, przygotowane według tego przepisu, jest smaczne, niezwykłe i wykwintne. Produkty w nadzieniu idealnie do siebie pasują. Ciasto można upiec nie tylko ze świeżymi ziołami, ale także mrożonymi.
WróżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 32 % 9 g
167 kcal
IG: 20 / 70 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

na początek przygotowujemy produkty według listy i:

- włącz piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby rozmrozić,

- szczaw myjemy pod bieżącą wodą, suszymy liście, dla których można je rozłożyć na czystym i suchym ręczniku i osuszyć papierowymi serwetkami. Po pokrojeniu szczawiu na kawałki,

- również myję resztę zieleni (por, szczypiorek, oregano, bazylię, natkę pietruszki), drobno je siekamy. Na życzenie jakich ziół można użyć mniej lub więcej-zależy to od osobistych preferencji,

- twaróg i fetę wkładamy do dużej miski i ugniatamy widelcem, mieszamy,

- rozbij jajka (4 sztuki) w osobnej misce, ubij trzepaczką, aż będą puszyste,

- obierz czosnek i drobno posiekaj każdy ząbek,

- włóż masło do szklanki i rozpuść w kuchence mikrofalowej.

umieść duży rondel na średnim ogniu, wlej do niego oliwę z oliwek i poczekaj, aż się rozgrzeje. Dodaj pory i smaż, aż będą przezroczyste (3-5 minut). Następnie rozłóż szczaw i zieloną cebulę, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj do zmniejszenia objętości około 4 razy, mieszając zawartość patelni co kilka minut. Zamiast patelni można użyć kotła lub patelni z grubym dnem.

po wrzuceniu zieleni do durszlaka, aby nadmiar wilgoci w szkle, a także przyszłe nadzienie do ciasta ostygło.

w dużej misce do twarogu i sera feta dodaj ubite jajka, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, oregano i bazylię, świeżo zmieloną sól i czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj warzywa, które zdążyły ostygnąć z durszlaka, ponownie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

posmaruj naczynie do pieczenia roztopionym masłem. Możesz wziąć jedną dużą formę lub dwie małe. Lub całkowicie użyj blachy do pieczenia. Rozłóż arkusze ciasta na powierzchni roboczej posypanej mąką i rozwałkuj. Następnie umieść arkusz w formie, aby krawędzie lekko zwisały. Jeśli są dwa kształty, arkusze można przeciąć na pół. Posmaruj ciasto masłem, a następnie rozłóż nadzienie, rozprowadź je równomiernie, przykryj drugim lisem ciasta na wierzchu, ściśnij krawędzie.

ubij Ostatnie jajko widelcem i posmaruj nim przyszłe ciasto na wierzchu. Ciasto wkładamy do piekarnika na 45 minut (do złotego koloru).

gotowe ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy