pierś z kurczaka w lezonie

niezwykle proste i niesamowicie smaczne danie! Pierś z kurczaka w lezonie... Ten bardzo prosty przepis jest pretendentem do książki kucharskiej każdej gospodyni domowej. Rzeczywiście, przy minimalnym wysiłku i kosztach okazuje się bardzo smaczne, satysfakcjonujące i apetyczne danie, które można podać na rodzinny obiad, a nawet świąteczny stół.
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 17 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 23 % 8 g
186 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

pierś z kurczaka to zdrowe mięso dietetyczne, co jest szczególnie ważne przy przestrzeganiu zasad zdrowej diety. Jednak podczas gotowania jest jedno zastrzeżenie-bardzo ważne jest, aby nie suszyć mięsa. Aby pierś z kurczaka pozostała delikatna i soczysta, podczas smażenia używa się lezonu. Chrupiąca panierka, która się tworzy, nie tylko nadaje gotowemu daniu apetyczną skórkę, ale także pozwala zachować sok z mięsa wewnątrz piersi.

umyj piersi z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij Kości (jeśli są), filmy, Tłuszcz.

owinąć każdą pierś folią spożywczą i za pomocą wałka do ciasta lub specjalnego młotka do mięsa ubić każdy kawałek, aż będzie miał około 1 cm grubości.

na dużym talerzu wymieszaj bułkę tartą, sól i pieprz. Drobno zetrzyj parmezan i dodaj do bułki tartej. Wszystko dobrze wymieszaj.

przygotuj lezon. Umyj jajka i rozbij je do głębokiej miski, ubij widelcem lub trzepaczką. Podgrzej trochę mleko (ale niewiele!) i wlać do miski z ubitymi jajkami. Ponownie dobrze wymieszaj ciepłe mleko i jajka trzepaczką-lezon z piersi kurczaka jest gotowy.

przygotuj stół kuchenny do panierowania kurczaka. Obok ubić piersi z kurczaka, duży talerz z bułką tartą i miskę z lodem.

najpierw zanurz każdy kawałek kurczaka w lezonie, a następnie obficie przykryj mieszanką bułki tartej i przypraw. Upewnij się, że panierka pokrywa wszystkie części piersi z kurczaka.

na patelni rozgrzej olej roślinny. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, połóż panierowaną pierś z kurczaka na patelni i smaż pierś przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż utworzy ładną złotą skórkę. Następnie połóż smażoną pierś z kurczaka na ręczniku papierowym, aby wchłonęła nadmiar oleju.

pietruszkę opłucz, osusz i drobno posiekaj.

Przenieś gotowe piersi z kurczaka w lezonie na piękne danie, udekoruj ziołami i połówkami cytryny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy