skład / składniki
metoda gotowania
pierś z kurczaka to zdrowe mięso dietetyczne, co jest szczególnie ważne przy przestrzeganiu zasad zdrowej diety. Jednak podczas gotowania jest jedno zastrzeżenie-bardzo ważne jest, aby nie suszyć mięsa. Aby pierś z kurczaka pozostała delikatna i soczysta, podczas smażenia używa się lezonu. Chrupiąca panierka, która się tworzy, nie tylko nadaje gotowemu daniu apetyczną skórkę, ale także pozwala zachować sok z mięsa wewnątrz piersi.
umyj piersi z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij Kości (jeśli są), filmy, Tłuszcz.
owinąć każdą pierś folią spożywczą i za pomocą wałka do ciasta lub specjalnego młotka do mięsa ubić każdy kawałek, aż będzie miał około 1 cm grubości.
na dużym talerzu wymieszaj bułkę tartą, sól i pieprz. Drobno zetrzyj parmezan i dodaj do bułki tartej. Wszystko dobrze wymieszaj.
przygotuj lezon. Umyj jajka i rozbij je do głębokiej miski, ubij widelcem lub trzepaczką. Podgrzej trochę mleko (ale niewiele!) i wlać do miski z ubitymi jajkami. Ponownie dobrze wymieszaj ciepłe mleko i jajka trzepaczką-lezon z piersi kurczaka jest gotowy.
przygotuj stół kuchenny do panierowania kurczaka. Obok ubić piersi z kurczaka, duży talerz z bułką tartą i miskę z lodem.
najpierw zanurz każdy kawałek kurczaka w lezonie, a następnie obficie przykryj mieszanką bułki tartej i przypraw. Upewnij się, że panierka pokrywa wszystkie części piersi z kurczaka.
na patelni rozgrzej olej roślinny. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, połóż panierowaną pierś z kurczaka na patelni i smaż pierś przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż utworzy ładną złotą skórkę. Następnie połóż smażoną pierś z kurczaka na ręczniku papierowym, aby wchłonęła nadmiar oleju.
pietruszkę opłucz, osusz i drobno posiekaj.
Przenieś gotowe piersi z kurczaka w lezonie na piękne danie, udekoruj ziołami i połówkami cytryny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g