Duszony kurczak z ziemniakami w śmietanie

Kurczak z ziemniakami w śmietanie to pyszne danie o delikatnym smaku. Kurczak z ziemniakami w śmietanie jest dobry na każdym stole. Danie można podawać jako pełny posiłek. To kostki ziemniaków i kawałki kurczaka unoszące się w aromatycznym, bogatym sosie śmietanowym. Kurczak z ziemniakami w śmietanie można podawać zarówno dzieciom, jak i osobom starszym - danie jest delikatne i miękkie, w kawałkach kurczaka nie ma włókien, ziemniaki stają się ugotowane, wszystko razem nasączone pysznym sosem śmietanowym. Smacznego!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 42 % 11 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść i dobrze umyj warzywa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni lub kotle rozgrzej olej i lekko podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj startą marchewkę i potnij wszystko razem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kurczaka na duże kawałki. Możesz wziąć uda, skrzydła lub pierś, jak w przepisie. Kawałki kurczaka lepiej robić porcjami - dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kawałki kurczaka na gotowanym sosie cebulowo-marchewkowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj wodę, aby nie dotarła do powierzchni. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą w połowie ugotowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj zawartość patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól, dodaj liść laurowy i wszelkie przyprawy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj powierzchnię ziemniaków majonezem (myślę, że nie jest to konieczne, ponieważ szczególna rola majonezu w naczyniu nie jest zauważalna). Dusić do miękkości. W

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe danie można wykorzystać jako cały obiad - zarówno jako zupę, jak i drugie razem. Jeśli dodasz mniej wody, otrzymasz grube drugie danie. Wybierz opcję według własnego gustu.

kurczak duszony z ziemniakami w śmietanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy