skład / składniki
metoda gotowania
każda część mięsa nadaje się do przygotowania tego dania. Możesz wziąć soczystą szyję wieprzową, pyszne mięso z kością lub miękką polędwicę.
dobrze umyj, osusz i pokrój mięso na porcje. Grubość pokrojonego kawałka powinna wynosić nie więcej niż 1-2 cm, ponieważ mięso w lezonie jest smażone dość szybko. A wieprzowina powinna mieć czas na gotowanie w czasie smażenia panierki.
posolić, pieprzyć mięso i doprawić mieloną kolendrą. Pozostaw wieprzowinę na około pół godziny, aby nasiąkła przyprawami. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste i smaczne.
przygotuj bułkę tartą do panierowania mięsa. Aby to zrobić, musisz wysuszyć biały chleb lub bochenek. Następnie zetrzyj lub zmiel w blenderze, po czym wskazane jest przesianie powstałego okruchu przez sito, aby duże kawałki nie dostały się do panierki. Drobno zetrzyj parmezan i wymieszaj z bułką tartą.
przygotuj lezon do mięsa. Umyj jajka, rozbij je do miski. Dodaj trochę ciepłej wody do miski i ubij jajka trzepaczką, aż się spienią.
przygotuj trójwarstwowy proces panierowania. Wlej trochę mąki do płaskiego talerza. Obok umieść miskę lezonu i talerz z mieszanką bułki tartej i parmezanu.
wlej olej roślinny na żeliwną patelnię, poczekaj, aż olej się rozgrzeje.
weź kawałek mięsa, najpierw zwiń go w mąkę, a następnie zanurz w lezonie i dobrze przykryj ze wszystkich stron mieszanką bułki tartej i parmezanu. Następnie połóż mięso na gorącej patelni i smaż równomiernie ze wszystkich stron, aż powstanie złoty kolor. W takim przypadku nie przykrywaj patelni pokrywką i dostosuj ogień od średniego do wysokiego. Mięso nie powinno być duszone, a mianowicie smażone.
gdy mięso zostanie usmażone ze wszystkich stron, połóż je na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.
zrób to samo z każdym kawałkiem. Przenieś gotowe mięso w lezonie na talerz, udekoruj ziołami i możesz podać na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g