mięso w lezonie

mięso jest soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz! Mięso w lezonie-pyszne kawałki wieprzowiny w trójwarstwowej panierce z chrupiącą złotą skórką. Danie wymaga minimalnego wysiłku i czasu. Wspaniały obfity obiad z przepysznym i soczystym mięsem na stole w mniej niż pół godziny!
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 44 % 20 g
węglowodany 29 % 13 g
275 kcal
IG: 0 / 62 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

każda część mięsa nadaje się do przygotowania tego dania. Możesz wziąć soczystą szyję wieprzową, pyszne mięso z kością lub miękką polędwicę.

dobrze umyj, osusz i pokrój mięso na porcje. Grubość pokrojonego kawałka powinna wynosić nie więcej niż 1-2 cm, ponieważ mięso w lezonie jest smażone dość szybko. A wieprzowina powinna mieć czas na gotowanie w czasie smażenia panierki.

posolić, pieprzyć mięso i doprawić mieloną kolendrą. Pozostaw wieprzowinę na około pół godziny, aby nasiąkła przyprawami. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste i smaczne.

przygotuj bułkę tartą do panierowania mięsa. Aby to zrobić, musisz wysuszyć biały chleb lub bochenek. Następnie zetrzyj lub zmiel w blenderze, po czym wskazane jest przesianie powstałego okruchu przez sito, aby duże kawałki nie dostały się do panierki. Drobno zetrzyj parmezan i wymieszaj z bułką tartą.

przygotuj lezon do mięsa. Umyj jajka, rozbij je do miski. Dodaj trochę ciepłej wody do miski i ubij jajka trzepaczką, aż się spienią.

przygotuj trójwarstwowy proces panierowania. Wlej trochę mąki do płaskiego talerza. Obok umieść miskę lezonu i talerz z mieszanką bułki tartej i parmezanu.

wlej olej roślinny na żeliwną patelnię, poczekaj, aż olej się rozgrzeje.

weź kawałek mięsa, najpierw zwiń go w mąkę, a następnie zanurz w lezonie i dobrze przykryj ze wszystkich stron mieszanką bułki tartej i parmezanu. Następnie połóż mięso na gorącej patelni i smaż równomiernie ze wszystkich stron, aż powstanie złoty kolor. W takim przypadku nie przykrywaj patelni pokrywką i dostosuj ogień od średniego do wysokiego. Mięso nie powinno być duszone, a mianowicie smażone.

gdy mięso zostanie usmażone ze wszystkich stron, połóż je na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.

zrób to samo z każdym kawałkiem. Przenieś gotowe mięso w lezonie na talerz, udekoruj ziołami i możesz podać na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy