skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki ziemniaczane na patelni? Przygotuj jedzenie. Nie podaję dokładnej wagi ziemniaków, skup się na rozmiarze. Będziesz potrzebował 4 dużych bulw. Ilość mąki będzie zależeć od konsystencji gotowego puree. Zajęło mi to trochę więcej niż wskazano w przepisie. Możesz w ogóle nie dodawać kopru lub wkładać innych zieleni.
Krok 2:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 3:
Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą szczotki, obierz. Pokrój go na kilka kawałków, włóż do rondla lub chochli o odpowiedniej wielkości i napełnij czystą zimną wodą. Do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
Krok 4:
Gotuj ziemniaki do miękkości na małym ogniu, zwykle zajmuje to 20-25 minut po ugotowaniu. Sprawdź gotowość nożem - powinien łatwo przebić kawałki. Spuścić wodę. Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem do puree. Dodaj masło, wymieszaj. Pozwól puree lekko ostygnąć. Wbij do niego jajko, dodaj koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Rozpocznij porcjami wsyp mąkę do ciasta, mieszając po każdej z nich.
Krok 6:
Ciasto powinno być grube, utrzymywać kształt na łyżce. Ale ogólnie będziesz patrzeć podczas smażenia-jeśli naleśniki będą trudne do odwrócenia, dodaj więcej.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej na nią olej roślinny do smażenia. Rozłóż ciasto łyżką, tworząc okrągłe naleśniki.
Krok 8:
Smaż je na złoty kolor na średnim ogniu,a następnie odwróć szpatułką na drugą. Teraz będzie jasne, czy nadal musisz dodać mąkę do ciasta. Po pierwszej porcji dodałam trochę.
Krok 9:
Wyjmij gotowe naleśniki na talerz. Usmaż w ten sposób całe ciasto. Wyszło mi 16 naleśników.
Krok 10:
Podawaj placki na gorąco ze śmietaną. Smacznego!
nigdy nie smażyłam tłuczonych ziemniaków, gotowałam z nich tylko placki ziemniaczane. Bardzo podobała nam się ta opcja — naleśniki okazały się pachnące, delikatne, z chrupiącą apetyczną skórką.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g