placki ziemniaczane na patelni

proste, bujne, delikatne i apetyczne, dla całej rodziny! Placki ziemniaczane na patelni świetnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Puree można dla nich przygotować specjalnie lub wykorzystać resztki obiadu. W każdym razie naleśniki okażą się smaczne i przypadną do gustu wszystkim domownikom!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 50 % 18 g
221 kcal
IG: 68 / 0 / 32

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki ziemniaczane na patelni? Przygotuj jedzenie. Nie podaję dokładnej wagi ziemniaków, skup się na rozmiarze. Będziesz potrzebował 4 dużych bulw. Ilość mąki będzie zależeć od konsystencji gotowego puree. Zajęło mi to trochę więcej niż wskazano w przepisie. Możesz w ogóle nie dodawać kopru lub wkładać innych zieleni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą szczotki, obierz. Pokrój go na kilka kawałków, włóż do rondla lub chochli o odpowiedniej wielkości i napełnij czystą zimną wodą. Do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj ziemniaki do miękkości na małym ogniu, zwykle zajmuje to 20-25 minut po ugotowaniu. Sprawdź gotowość nożem - powinien łatwo przebić kawałki. Spuścić wodę. Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem do puree. Dodaj masło, wymieszaj. Pozwól puree lekko ostygnąć. Wbij do niego jajko, dodaj koperek. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpocznij porcjami wsyp mąkę do ciasta, mieszając po każdej z nich.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być grube, utrzymywać kształt na łyżce. Ale ogólnie będziesz patrzeć podczas smażenia-jeśli naleśniki będą trudne do odwrócenia, dodaj więcej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej na nią olej roślinny do smażenia. Rozłóż ciasto łyżką, tworząc okrągłe naleśniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż je na złoty kolor na średnim ogniu,a następnie odwróć szpatułką na drugą. Teraz będzie jasne, czy nadal musisz dodać mąkę do ciasta. Po pierwszej porcji dodałam trochę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe naleśniki na talerz. Usmaż w ten sposób całe ciasto. Wyszło mi 16 naleśników.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj placki na gorąco ze śmietaną. Smacznego!

nigdy nie smażyłam tłuczonych ziemniaków, gotowałam z nich tylko placki ziemniaczane. Bardzo podobała nam się ta opcja — naleśniki okazały się pachnące, delikatne, z chrupiącą apetyczną skórką. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy