Sałatka ciepła z orzechami wołowymi i warzywami

dość łatwa i zdrowa sałatka. Przygotowanie jest równie łatwe.
ONeilAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 25 % 7 g
168 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie możesz również użyć octu balsamicznego do doprawienia gotowego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso kroimy w cienkie paski , a paski na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz sos sojowy z cukrem, wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej powstałą marynatę do wołowiny i pozwól jej parzyć przez pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie udaje nam się ugotować fasolę w osolonej wodzie...

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    ...pokrój pomidora w plasterki...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    ...i oczyść i lekko zetrzyj orzechy w moździerzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć marynowane kawałki wołowiny do miękkości na oliwie z oliwek. Zajmie to około 7-10 minut. Gotowe mięso zostawiamy na patelni na małym ogniu, aby utrzymać jego temperaturę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaczynamy serwować danie. Połóż arkusze sałaty na talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzchu sałatki ułóż gotowaną fasolę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż gorące kawałki mięsa i talerze pomidora wokół fasoli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp kruszonymi orzechami na wierzchu i dopraw oliwą z oliwek. Nawiasem mówiąc, sałatka praktycznie nie wymaga przyprawiania, ponieważ warzywa i pomidory same w sobie są dość soczyste, a mięso jest wystarczająco aromatyzowane olejem podczas smażenia, więc dodatkowa przyprawa jest ściśle opcjonalna. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy