chebureki z ciasta parzonego z dodatkiem wódki

najbardziej lubiane chebureki! Soczyste, z chrupiącymi krawędziami! Dzięki dodaniu alkoholu do ciasta jest elastyczne, chrupiące i pochłania mniej tłuszczu. Dlatego chebureki są po prostu niesamowicie smaczne! Ten przepis kiedyś dawno temu podzielił się ze mną kolega z klasy. Od tego czasu wielokrotnie spotykała go w Internecie w różnych interpretacjach.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 53 % 19 g
210 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw zrób ciasto. Wymieszaj wodę z solą i olejem, zagotuj. Wlej do niego około szklanki mąki i szybko zaparz. Ochładzać. Parzenie części ciasta Nadaje cheburekom charakterystyczną bąbelkowość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj jajko, wódkę, wymieszaj i powoli zacznij mieszać mąkę. Wódka sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące i zapobiega wchłanianiu nadmiaru tłuszczu podczas smażenia. Zagnieść część mąki-zwinąć ciasto w Kolobok; pozostawić na dwadzieścia minut pod ręcznikiem. W tym czasie gluten w mące pęcznieje, a ciasto staje się bardziej giętkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj resztę mąki i całkowicie zagniataj ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Przykryj ciasto i usuń na stojaku - od godziny do sześciu godzin.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zajmijmy się mięsem mielonym. Mięso przewijamy w maszynce do mięsa lub procesorze wraz z cebulą i czosnkiem. Drobno posiekaj zieloną cebulę, posyp solą i dobrze wymieszaj, aż pojawi się sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do mięsa mielonego, wlej przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj. Następnie wlej kefir. Kefir, oprócz koloru smaku, ma cudowną właściwość wiązania płynu (mięso mielone nie rozprzestrzeni się na ciasto), a następnie przekazuje je do gotowego naczynia (po ugotowaniu czebureki będą soczyste).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeszcze raz dobrze ubij mięso mielone i włóż do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto zostanie zaparzone, możesz usmażyć czebureki. Podziel ciasto na kawałki o wadze 45-50 g, zwiń je w cienkie ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż mięso mielone na połowie warstwą nieco grubszą niż ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj drugą połową, wyciśnij powietrze (aby chebureki nie spuchły podczas smażenia) i dociśnij krawędzie. Następnie mijamy krawędź spodka lub wałka do ciasta. Sprawdzamy, czy nie ma żadnych szczelin!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej olej na patelnię warstwą od dwóch do trzech cm, dobrze podgrzej i smaż czebureki przez kilka minut z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Nie musisz przykrywać pokrywką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po ugotowaniu chebureki będą wielkości średniej dłoni. Okazuje się, że jest ich dwadzieścia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy