skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw zrób ciasto. Wymieszaj wodę z solą i olejem, zagotuj. Wlej do niego około szklanki mąki i szybko zaparz. Ochładzać. Parzenie części ciasta Nadaje cheburekom charakterystyczną bąbelkowość.
Krok 2:
Następnie dodaj jajko, wódkę, wymieszaj i powoli zacznij mieszać mąkę. Wódka sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące i zapobiega wchłanianiu nadmiaru tłuszczu podczas smażenia. Zagnieść część mąki-zwinąć ciasto w Kolobok; pozostawić na dwadzieścia minut pod ręcznikiem. W tym czasie gluten w mące pęcznieje, a ciasto staje się bardziej giętkie.
Krok 3:
Następnie dodaj resztę mąki i całkowicie zagniataj ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Przykryj ciasto i usuń na stojaku - od godziny do sześciu godzin.
Krok 4:
Teraz zajmijmy się mięsem mielonym. Mięso przewijamy w maszynce do mięsa lub procesorze wraz z cebulą i czosnkiem. Drobno posiekaj zieloną cebulę, posyp solą i dobrze wymieszaj, aż pojawi się sok.
Krok 5:
Dodaj do mięsa mielonego, wlej przyprawy.
Krok 6:
Wymieszaj. Następnie wlej kefir. Kefir, oprócz koloru smaku, ma cudowną właściwość wiązania płynu (mięso mielone nie rozprzestrzeni się na ciasto), a następnie przekazuje je do gotowego naczynia (po ugotowaniu czebureki będą soczyste).
Krok 7:
Jeszcze raz dobrze ubij mięso mielone i włóż do lodówki.
Krok 8:
Gdy ciasto zostanie zaparzone, możesz usmażyć czebureki. Podziel ciasto na kawałki o wadze 45-50 g, zwiń je w cienkie ciasto.
Krok 9:
Połóż mięso mielone na połowie warstwą nieco grubszą niż ciasto.
Krok 10:
Przykryj drugą połową, wyciśnij powietrze (aby chebureki nie spuchły podczas smażenia) i dociśnij krawędzie. Następnie mijamy krawędź spodka lub wałka do ciasta. Sprawdzamy, czy nie ma żadnych szczelin!
Krok 11:
Wlej olej na patelnię warstwą od dwóch do trzech cm, dobrze podgrzej i smaż czebureki przez kilka minut z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Nie musisz przykrywać pokrywką.
Krok 12:
Po ugotowaniu chebureki będą wielkości średniej dłoni. Okazuje się, że jest ich dwadzieścia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g