serniki z truskawkami i syropem truskawkowym
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasze składniki. Umyj truskawki.
Krok 2:
Zmiel twaróg przez sito lub blender, który lubi.
Krok 3:
Dodaj jajka, cukier, mąkę...
Krok 4:
Dobrze zagnieść, aby nie było grudek.
Krok 5:
Mokrymi rękami tworzymy serniki.
Krok 6:
Smażyć na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
Krok 7:
W głębokiej misce pokrój 6-8 truskawek.
Krok 8:
Zasypiamy cukrem pudrem...
Krok 9:
...i za pomocą blendera zamieniamy go w puree
Krok 10:
Puree przecieramy przez sito - to będzie nasz sos do serników.
Krok 11:
Na talerzu nakładamy serniki...
Krok 12:
Pozostałe truskawki kroimy w plasterki i układamy na wierzchu serników
Krok 13:
Wlej nasz syrop i udekoruj liśćmi...
Krok 14:
Podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g