udka z kurczaka z bananami

Łatwy i tani sposób na przygotowanie egzotycznego jedzenia! Połączenie mięsa z kurczaka z owocami daje ciekawy smak i pozwala podać trywialnego kurczaka pod nietypowym kątem. Banan niezwykle wzbogaca danie i w połączeniu z czosnkiem dodaje pikantnej nuty.
Frecken-BockAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 19 % 5 g
176 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min
dobrze spłucz udka kurczaka nie gorącą wodą i osusz papierowym lub szmatkowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj solą i pieprzem na wierzch.

obierz banana i pokrój w średnie paski. Smażyć na patelni z olejem słonecznikowym udka z kurczaka, aż pojawi się złoty kolor.

drobno posiekaj czosnek (nie przez prasę)i włóż ze smalcem na patelnię do smażonych udek z kurczaka, gotuj przez kwadrans. Dodaj banany do kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne dziesięć minut.

ułóż gotowe Nogi na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty, posyp drobno posiekaną natką pietruszki i udekoruj cienkimi kółkami pomarańczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy