cienkie ciasta Udmurckie Tabani

Udmurckie Tabani-gorące, rumiane, maślane jak słońce! Tabani, udmurckie placki z kwaśnego ciasta, przypominają trochę rosyjskie naleśniki lub naleśniki. Przygotowanie Taban udmurckich ma swoje własne niuanse. Zawsze piecze się je na żeliwnej patelni, w rosyjskim piekarniku i na otwartym ogniu. Jak to ujął mój przyjaciel z Udmurtii, ogień powinien pieścić Taban. Jedzą je na gorąco z zyretem. Zyret to rodzaj sosu do Tabani. Zyrety mogą być słodkie i słone, twarożek, ziemniaki, jajka z mlekiem. Zaryzykowałem gotowanie Tabani na kuchence gazowej, z powodu braku rosyjskiego pieca w warunkach miejskich. Okazało się też pyszne. Prawda gotowała na żeliwnej patelni i dużym ogniu. Jedzenie Tabani naprawdę musi być gorące, po ochłodzeniu tracą swój urok. Tabani to danie świąteczne. Jest przygotowywany na Karnawał, dla drogich gości lub gdy chcą zadowolić dzieci.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 69 % 22 g
154 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania ciasta. Potrzebujesz około litra wody, ale musisz skupić się na konsystencji ciasta. Ciasto powinno być płynne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę i zagnieść ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno przypominać płynną śmietanę. Najlepiej zacząć przygotowywać ciasto w 2 szklankach wody, a podczas ugniatania dodać wodę i doprowadzić ciasto do pożądanej konsystencji. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 2-3 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas fermentacji ciasto należy monitorować, okresowo ugniatać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na mocno rozgrzaną, koniecznie żeliwną patelnię wlać ciasto o grubości około 3-4 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Taban jest opiekany z 2 stron.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pamiętaj, aby posmarować każdą tortillę małym kawałkiem masła

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe Tabani można pokroić na cztery części i zjeść maczanie w zyret. Nie można go ciąć, umieścić zyret na środku i zwinąć rurką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Składniki na zyret.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij jajko

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj mąkę i mleko do ubitego jajka. Ubij, a następnie wlej ubitą masę do nierdzewnego rondla i podgrzewaj, aż zgęstnieje i pojawią się bąbelki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj masło do gotowego sosu, wymieszaj sól i ostudź. Jeśli chcesz ugotować słodkiego ziryta, możesz dodać 1/4 szklanki cukru.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zyrit można umieścić na środku tortilli, aby zwinąć i zjeść. Możesz po prostu zanurzyć Taban w zyrat.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy