skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania ciasta. Potrzebujesz około litra wody, ale musisz skupić się na konsystencji ciasta. Ciasto powinno być płynne.
Krok 2:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
Krok 3:
Dodaj cukier
Krok 4:
Dodaj olej roślinny.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Dodaj mąkę i zagnieść ciasto.
Krok 7:
Ciasto powinno przypominać płynną śmietanę. Najlepiej zacząć przygotowywać ciasto w 2 szklankach wody, a podczas ugniatania dodać wodę i doprowadzić ciasto do pożądanej konsystencji. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 2-3 godziny.
Krok 8:
Podczas fermentacji ciasto należy monitorować, okresowo ugniatać.
Krok 9:
Na mocno rozgrzaną, koniecznie żeliwną patelnię wlać ciasto o grubości około 3-4 mm.
Krok 10:
Taban jest opiekany z 2 stron.
Krok 11:
Pamiętaj, aby posmarować każdą tortillę małym kawałkiem masła
Krok 12:
Gotowe Tabani można pokroić na cztery części i zjeść maczanie w zyret. Nie można go ciąć, umieścić zyret na środku i zwinąć rurką.
Krok 13:
Składniki na zyret.
Krok 14:
Ubij jajko
Krok 15:
Dodaj mąkę i mleko do ubitego jajka. Ubij, a następnie wlej ubitą masę do nierdzewnego rondla i podgrzewaj, aż zgęstnieje i pojawią się bąbelki.
Krok 16:
Dodaj masło do gotowego sosu, wymieszaj sól i ostudź. Jeśli chcesz ugotować słodkiego ziryta, możesz dodać 1/4 szklanki cukru.
Krok 17:
Zyrit można umieścić na środku tortilli, aby zwinąć i zjeść. Możesz po prostu zanurzyć Taban w zyrat.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g