naleśniki z dziurami na kefirze i wodzie

sekret przepisu tkwi w wrzącej wodzie, robi ciasto w specjalny sposób! Nigdy nie umiała gotować naleśników, tylko dzięki temu przepisowi nauczyła się je gotować. Teraz naleśniki mamy codzienne danie.
AliszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 62 % 18 g
140 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ubij jajka na pianę, dodaj sól. Wlać dwie szklanki wrzącej wody, nie przestając mieszać. Dodaj dwie szklanki kefiru, nadal mieszając.
przesiej mąkę, dodaj sodę. W małych porcjach dodaj mąkę do mieszanki kefiru. Dodaj cukier i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.
smażyć na dobrze rozdrobnionej patelni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy