naleśniki z dziurami na kefirze i wodzie
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka na pianę, dodaj sól. Wlać dwie szklanki wrzącej wody, nie przestając mieszać. Dodaj dwie szklanki kefiru, nadal mieszając.
przesiej mąkę, dodaj sodę. W małych porcjach dodaj mąkę do mieszanki kefiru. Dodaj cukier i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.
smażyć na dobrze rozdrobnionej patelni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g