omlet ze słodkiego twarogu

delikatny słodki omlet to dobry początek dnia! Omlet jest delikatny i przewiewny. Z tej ilości składników uzyskuje się jedną dużą porcję lub dwie średnie. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 39 % 15 g
240 kcal
IG: 13 / 6 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj miękki twaróg, żółtka, cukier waniliowy i śmietanę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka z cukrem na średnie szczyty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I delikatnie wymieszaj je szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni roztop masło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto na patelnię, dodaj garść żurawiny lub rodzynek na wierzch. Smażyć na małym ogniu przez około 5-7 minut (smażę pod przykryciem).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój omlet na 4 części i odwróć. Smażyć kolejne 5-7 minut do miękkości. Gotowy omlet z widelcem na kawałki i natychmiast podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy