Skoblanka mięsna

pyszny rzeźnik przypominający beztroskie dzieciństwo. Wcześniej nasze babcie często przygotowywały dla nas taki skrobak. Postanowiłem więc zapamiętać ten przepis i zaoferować Ci go!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 43 % 16 g
węglowodany 43 % 16 g
227 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso musi być zamrożone, ale nie zamrożone, aby można je było łatwo pokroić. Pokrój mięso na cienkie plasterki i trochę pieprzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej roślinny, smaż mięso na wystarczająco dużym ogniu przez około minutę. Następnie wyjmij z patelni do filiżanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć na pozostałym oleju do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przenieś go do filiżanki z mięsem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w paski. Wlej olej na patelnię i smaż ziemniaki prawie do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż mięso i cebulę na ziemniakach i gotuj na małym ogniu do miękkości. Zasadniczo możesz już zatrzymać się na tym etapie, na tym kończy się opcja babci.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli chcesz dodać nowe smaki do tego dania, możesz podać je z sosem borówkowym lub żurawinowym. Zmiażdż dwa ząbki czosnku tępą stroną noża bez obierania. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podgrzej czosnek na średnim ogniu przez 1 minutę. Usuń czosnek. Dodaj umytą i lekko wysuszoną żurawinę lub borówki brusznicy do oleju, smaż trochę na oleju. Jagody powinny wypuścić sok. Dodaj pieprz, cukier, miód i gotuj przez trzy minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pierwsza opcja jest podawana z ogórkami, świeżymi warzywami, kiszoną kapustą lub po prostu posypana ziołami. Drugi jest samowystarczalny w smaku, więc wystarczy polać danie sosem jagodowym. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy