Pakory bananowe

Spróbuj łatwego do zrobienia deseru i chcesz więcej! Pakory to owoce lub warzywa smażone w cieście - danie kuchni indyjskiej. Pakory bananowe to kawałki bananów smażone w cieście z mąki, mleka i przypraw. Możesz dodać przyprawy według własnych upodobań. Przygotowanie jest łatwe i proste, więc deser nadaje się zarówno na śniadania, jak i na chwile, kiedy trzeba szybko przygotować coś na herbatę.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 59 % 27 g
węglowodany 37 % 17 g
313 kcal
IG: 6 / 65 / 29

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie ciasta. Wymieszaj suche składniki-mąkę i przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie stopniowo wlewaj mleko i mieszaj, aż będzie gładkie. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana, aby ciasto otaczało kawałki bananów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz banany i pokrój na kawałki o szerokości 1 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż kawałki bananów w cieście i wymieszaj, aby ciasto otaczało każdy kawałek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię z olejem i rozłóż Pakory, próbując chwycić ciasto łyżką od dołu. Smażyć na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe Pakory należy rozłożyć na serwetce lub ręczniku, a także na wierzchu, aby usunąć nadmiar oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli chcesz, możesz posypać Pakory cukrem pudrem, ale osobiście mam dość słodyczy bananów. Smacznego!

w Indiach Pakory są najczęstszą przekąską, ponieważ w cieście można smażyć zupełnie inne owoce i warzywa, dodając odpowiednie przyprawy. Pakory warzywne można podawać z dowolnymi napojami lub zupami, sosami.
Pakory przygotowuje się na dwa sposoby: kawałki owoców lub warzyw zanurza się w cieście i smaży na oleju; drugi sposób polega na tym, że warzywa lub owoce są drobno posiekane lub starte, a następnie dodawane do gęstego ciasta i smażone na oleju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy