Chude placki ziemniaczano-cukiniowe na wodzie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok pierwszy. Obierz cukinię i ziemniaki.
Krok 2:
Krok drugi. Trzy cukinie i ziemniaki na drobnej tarce, sól, wymieszaj. Zostawiamy na chwilę, a następnie spuszczamy sok do szklanki (wtedy nam się przyda).
Krok 3:
Krok trzeci. Zagnieść ciasto. Przesiej mąkę, dodaj drożdże i wodę. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 4:
Krok czwarty. Gdy ciasto wyrośnie, wymieszaj z mieszanką cukinii i ziemniaków. Jeśli ciasto stanie się zbyt gęste, rozcieńczyć sokiem.
Krok 5:
Krok piąty. Smażyć naleśniki z obu stron. Smacznego:)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g