Chude placki ziemniaczano-cukiniowe na wodzie

te pyszne naleśniki nie zaszkodzą sylwetce i zaspokoją głód!) . Przydatne, smaczne, nie trudne do gotowania i idealne na czczo.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 83 % 25 g
120 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Krok pierwszy. Obierz cukinię i ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krok drugi. Trzy cukinie i ziemniaki na drobnej tarce, sól, wymieszaj. Zostawiamy na chwilę, a następnie spuszczamy sok do szklanki (wtedy nam się przyda).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krok trzeci. Zagnieść ciasto. Przesiej mąkę, dodaj drożdże i wodę. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Krok czwarty. Gdy ciasto wyrośnie, wymieszaj z mieszanką cukinii i ziemniaków. Jeśli ciasto stanie się zbyt gęste, rozcieńczyć sokiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Krok piąty. Smażyć naleśniki z obu stron. Smacznego:)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy