gulasz wieprzowy w powolnej kuchence

delikatne mięso z słodko-kwaśnym sosem jest uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Ten przepis żyje w naszej rodzinie od kilku lat. Kiedyś próbowałem wielu opcji, ale ta wydawała mi się najbardziej udana. Smak jest zawsze doskonały. Mięso jest miękkie, słodko-kwaśne. Za każdym razem chcesz umieścić suplementy. A co najważniejsze, pyszny gęsty sos wystarczy wszystkim! :)
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 26 % 5 g
118 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Wcześniej włącz Multicooker w tryb smażenia, wlej 2-3 łyżki.l olej roślinny. Niech się rozgrzeje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie dobrze opłucz mięso, zdejmij z folii, żył, usuń nadmiar tłuszczu. Pokrój mięso na kawałki o wielkości około 2-3 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowane mięso włożyć do miski multicookera z rozgrzanym olejem, posypać papryką, skropić sokiem z 1/3 cytryny. W razie potrzeby możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Nie zapomnij okresowo mieszać mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę należy obrać. Wytnij losowo-ćwiartki pierścieni, paski. Lubię kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę do mięsa. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cebula lekko się zrumieni, dodaj mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Lekko podsmaż.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wodę. Woda powinna być bardzo gorąca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zamknij pokrywę. I ustaw tryb gaszenia na 45 minut-godzinę. Mięso nie boi się, jeśli dusi się dłużej. Więc jeśli czas na to pozwala, możesz gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pod koniec programu dodaj koncentrat pomidorowy. Mieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej śmietanę, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw tryb ogrzewania na kolejne minuty na 10-15. To wszystko, danie jest gotowe. Można podawać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy