skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przygotowania potrawy
Krok 2:
1. Przesiej mąkę gryczaną do miski Wskazówka: jeśli nie znajdziesz mąki gryczanej, zmiel kaszę gryczaną w młynku do kawy
Krok 3:
Dodaj jajka
Krok 4:
Sol
Krok 5:
Cukier
Krok 6:
2. Dodaj jajko, sól, cukier i wymieszaj
Krok 7:
3. Wlej mleko i dobrze wymieszaj mieszaninę trzepaczką Wskazówka: konsystencja ciasta powinna być jak kwaśna śmietana o średniej gęstości. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj mleko, a jeśli jest zbyt płynne, dodaj mąkę
Krok 8:
Pokrój cebulę
Krok 9:
Marchew
Krok 10:
4. Pokrój cebulę i marchewkę w paski
Krok 11:
5. Rozłóż warzywa na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i gotuj na wolnym ogniu, aż będą ugotowane na małym ogniu
Krok 12:
6. Nasmaruj patelnię olejem roślinnym
Krok 13:
Rozgrzewamy
Krok 14:
7. Wlać porcję ciasta naleśnikowego na patelnię, rozprowadzić na całej powierzchni patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor
Krok 15:
Pokrój pomidory
Krok 16:
8. Dodaj kawałki pomidorów do warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut. Gdy warzywa są miękkie, sól i pieprz
Krok 17:
Farsz warzywny
Krok 18:
9. Rozłóż nadzienie warzywne na naleśnikach i zawiń roladę
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g