naleśniki gryczane bez drożdży z nadzieniem

Czy próbowałeś zrobić naleśniki z mąki gryczanej?nadzienie z warzyw .
svitlana211Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 68 % 15 g
110 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania potrawy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    1. Przesiej mąkę gryczaną do miski Wskazówka: jeśli nie znajdziesz mąki gryczanej, zmiel kaszę gryczaną w młynku do kawy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sol

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukier

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    2. Dodaj jajko, sól, cukier i wymieszaj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    3. Wlej mleko i dobrze wymieszaj mieszaninę trzepaczką Wskazówka: konsystencja ciasta powinna być jak kwaśna śmietana o średniej gęstości. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj mleko, a jeśli jest zbyt płynne, dodaj mąkę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cebulę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Marchew

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    4. Pokrój cebulę i marchewkę w paski

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    5. Rozłóż warzywa na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i gotuj na wolnym ogniu, aż będą ugotowane na małym ogniu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    6. Nasmaruj patelnię olejem roślinnym

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzewamy

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    7. Wlać porcję ciasta naleśnikowego na patelnię, rozprowadzić na całej powierzchni patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój pomidory

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    8. Dodaj kawałki pomidorów do warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut. Gdy warzywa są miękkie, sól i pieprz

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Farsz warzywny

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    9. Rozłóż nadzienie warzywne na naleśnikach i zawiń roladę

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g

Podobne przepisy