ciepła sałatka z wątróbki drobiowej, dyni i winogron

bardzo piękna, lekka sałatka, wygląda szykownie na świątecznym stole! Smak. Uzyskuje się bardzo niezwykłe, smaczne połączenie, przyjemną i delikatną sałatkę z wątróbki drobiowej.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 12 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 24 % 5 g
99 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

opłucz i osusz wątróbki drobiowe, w razie potrzeby usuń nadmiar folii. Pokroić na duże kawałki. Smażyć na gorącej patelni na oleju roślinnym na złoty kolor. Dodaj dynię pokrojoną na kawałki.

sól, pieprz i dusić pod przykryciem przez 20 minut pod przykryciem.

opłucz Winogrona, pokrój na pół, usuń pestki (jeśli są).

wyłóż naczynie liśćmi sałaty. Ułóż ciepłą wątrobę z dynią. Dodaj połówki winogron, skrop octem, posyp sezamem.

podawaj sałatkę z wątróbki drobiowej w porcjach, na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy