Ciasto Ptaszek

delikatne ciasto sufletowe na pyszną herbatę! To ciasto jest bardzo lubiane przez naszą rodzinę ze względu na fakt, że składa się praktycznie tylko z nadzienia. Delikatny kremowy suflet pod warstwą czekolady nie pozostawi nikogo obojętnym.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 62 % 37 g
325 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim do ciasta należy przygotować biszkopt. Aby to zrobić, połącz jajka z cukrem i ubij mikserem w puszystą pianę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie, ręcznie mieszając, wprowadź gorącą mieszankę mleka i masła oraz mieszankę mąki, sody i waniliny. Trzepaczką mieszaj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (18-20 cm). Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30-40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić gotowy biszkopt i pokroić na 2 ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby zrobić suflet, namocz żelatynę w 70 ml zimnej wody i odstaw na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osobno w misce do ubijanie dodaj białka. Ubijaj je z maksymalną prędkością, aż będą puszyste i puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym samym czasie podgrzej 100 ml wody z cukrem i zagotuj. Gotuj syrop do temperatury 110 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie, w ten sam sposób, podczas ubijania białek , wprowadź syrop cukrowy cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie, aż masa ostygnie, przynajmniej do ciepłego stanu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W kadzi podgrzej trochę mleka i rozpuść w nim spuchniętą żelatynę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj masę żelatynową do kremu białkowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj miękkie masło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej skondensowane mleko. W tym procesie ciągle mieszaj wszystko, aby wszystkie dodane składniki równomiernie ingerowały w suflet.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj pierścień do złożenia ciasta. Połóż jedno z ciast na dnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż połowę powstałego sufletu na wierzchu ciasta, następnie drugie ciasto i pozostały suflet na wierzchu. Przekręć trochę, dotknij formy, aby wydostać się nadmiar powietrza. Umieść formę w lodówce na kilka godzin lub w zamrażarce. tam stwardnieje znacznie szybciej.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij gotowe, zamrożone ciasto z formy, chodząc po okręgu ostrym nożem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Do lukru rozpuść czekoladę ze śmietaną i dodaj trochę masła. Pozostaw lukier na chwilę, aby ostygł do temperatury pokojowej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wypełnij gotowe ciasto polewą czekoladową. Wstaw do lodówki, aby czekolada się zestaliła. Następnie możesz udekorować wierzch według własnych upodobań, na przykład posypać startą białą czekoladą. I nie możesz go ozdobić. W końcu sama czekolada już wygląda bardzo smacznie! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy