skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim do ciasta należy przygotować biszkopt. Aby to zrobić, połącz jajka z cukrem i ubij mikserem w puszystą pianę.
Krok 2:
Następnie, ręcznie mieszając, wprowadź gorącą mieszankę mleka i masła oraz mieszankę mąki, sody i waniliny. Trzepaczką mieszaj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (18-20 cm). Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30-40 minut.
Krok 3:
Schłodzić gotowy biszkopt i pokroić na 2 ciasta.
Krok 4:
Aby zrobić suflet, namocz żelatynę w 70 ml zimnej wody i odstaw na 20 minut.
Krok 5:
Osobno w misce do ubijanie dodaj białka. Ubijaj je z maksymalną prędkością, aż będą puszyste i puszyste.
Krok 6:
W tym samym czasie podgrzej 100 ml wody z cukrem i zagotuj. Gotuj syrop do temperatury 110 stopni.
Krok 7:
Następnie, w ten sam sposób, podczas ubijania białek , wprowadź syrop cukrowy cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie, aż masa ostygnie, przynajmniej do ciepłego stanu.
Krok 8:
W kadzi podgrzej trochę mleka i rozpuść w nim spuchniętą żelatynę.
Krok 9:
Dodaj masę żelatynową do kremu białkowego.
Krok 10:
Następnie dodaj miękkie masło.
Krok 11:
Wlej skondensowane mleko. W tym procesie ciągle mieszaj wszystko, aby wszystkie dodane składniki równomiernie ingerowały w suflet.
Krok 12:
Przygotuj pierścień do złożenia ciasta. Połóż jedno z ciast na dnie.
Krok 13:
Połóż połowę powstałego sufletu na wierzchu ciasta, następnie drugie ciasto i pozostały suflet na wierzchu. Przekręć trochę, dotknij formy, aby wydostać się nadmiar powietrza. Umieść formę w lodówce na kilka godzin lub w zamrażarce. tam stwardnieje znacznie szybciej.
Krok 14:
Wyjmij gotowe, zamrożone ciasto z formy, chodząc po okręgu ostrym nożem.
Krok 15:
Do lukru rozpuść czekoladę ze śmietaną i dodaj trochę masła. Pozostaw lukier na chwilę, aby ostygł do temperatury pokojowej.
Krok 16:
Wypełnij gotowe ciasto polewą czekoladową. Wstaw do lodówki, aby czekolada się zestaliła. Następnie możesz udekorować wierzch według własnych upodobań, na przykład posypać startą białą czekoladą. I nie możesz go ozdobić. W końcu sama czekolada już wygląda bardzo smacznie! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g