skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania koktajlu polecam użycie wagi kuchennej. Do szklanki w kształcie stożka (nazywa się "Rox") dodaj lód. Nazwa kieliszka do wina "Rocks & quot; pochodzi z angielskiego & quot; rocks & quot; - skały. Wynika to z faktu, że na Dzikim Zachodzie w XIX wieku nie było jeszcze foremek do lodu. A barmani w salonach ręcznie odłupywali lód do serwowania napojów z ogromnego bloku lodu. Tak więc ostre kawałki lodu w szklance przypominały kowbojom skały.
Krok 2:
Wlej wódkę do szklanki. Sprawdzi się wysokiej jakości, sprawdzony alkohol, któremu całkowicie ufasz.
Krok 3:
Następnie wlej likier kawowy. W oryginale jest to meksykańska Kalua. Ale likier kawowy można łatwo przygotować samodzielnie, w domu. Oczywiście wymaga to długiej ekspozycji. Ale domowy napój okaże się naturalny i 100% - bardziej budżetowy!
Krok 4:
"Czarny rosyjski" przed podaniem miesza się łyżką, aż składniki się połączą.
Krok 5:
Tradycyjnie podaje się taki koktajl z krótką słomką.
koktajl został wymyślony w 1949 roku w stolicy Belgii - Brukseli w hotelu Metropol.
od tego czasu ten koktajl nie stracił ani odrobiny popularności!
w nazwie koktajlu" Czarny Rosyjski "(Czarny Rosyjski) pierwotnie "Czarny" oznaczał kolor likieru kawowego, a" rosyjski " był kojarzony przez Amerykanów w tamtych latach z naszą wódką.
koktajl jest jednym z oficjalnych koktajli Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) w kategorii "nowoczesny klasyk", co oznacza, że jest jednym z najpopularniejszych koktajli na świecie.
jednym z celów stowarzyszenia jest utrzymanie spójności receptury koktajli. Tak więc przepis na koktajl Black Russian przedstawiony tutaj jest klasyczny.
Czarny Rosjanin będzie dobrze popijał powoli, relaksując się po ciężkim dniu pracy. Ten koktajl jest nie mniej popularny na przyjęciach.
przypomnę, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wódka - 235 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Likier kawowy - 230 kcal/100g